Vaccinul Moderna funcționează și în cazul noilor variante de coronavirus, dar are o eficiență mai mică în cazul tulpinii sud-africane

Data publicării:
vaccin moderna
Vaccinul de la Moderna protejează și împotriva variantelor noi de coronavirus, dar are o eficiență mai redusă în cazul mutației depistate în Africa de Sud Foto: Profimedia

Vaccinul de la compania Moderna pare să fie eficient și contra noilor tulpini de coronavirus, depistate în Marea Britanie, respectiv Africa de Sud și care se răspândesc acum extrem de repede pe mai multe continente. Totuși, eficiența vaccinului pare să fie mai mică în cazul variantei sud-africane și de aceea, experții companiei se gândesc la soluții de îmbunătățire a vaccinului. 

Testele preliminare de laborator sugerează că anticorpii formați în urma vaccinării pot recunoaște și lupta și cu noile variante de coronavirus, au anunțat luni experții companiei farmaceutice americane. Totuși, este nevoie de mai multe studii care să confirme această concluzie.

Ce mutații a suferit coronavirusul

Oamenii de știință sunt tot mai îngrijorați în special de mutațiile observate la tulpina din Africa de Sud. Această variantă de virus are 10 mutații în proteina „spike” (proteina care dă aparența de „coroană” a coronavirusului și de care virusul de folosește pentru a se fixa pe receptorii ACE-2 ai organismului - n.r.). Vaccinurile anti-COVID, inclusiv cel de la Moderna, au fost concepute pentru „a învăța” organismul să atace tocmai această proteină.

Prin noile mutații suferite, virusul poate pătrunde acum mai repede în celulele organismului decât în cazul variantelor inițiale, de la începutul pandemiei. Or, actualele vaccinuri au fost concepute pe baza variantelor inițiale ale virusului.

Totuși, experții consideră că ele ar trebui să funcționeze și în cazul variantelor noi de coronavirus, dar admit că s-ar putea să nu mai fie vorba de o eficiență la fel de mare ca cea indicată inițial (în cazul vaccinului Moderna, de 95 la sută). 

Eficiența vaccinului Moderna, redusă de șase ori în cazul variantei sud-africane

În cadrul studiului făcut de compania Moderna, au fost prelevate probe de sânge de la opt persoane care au făcut cele două doze recomandate ale vaccinului. Rezultatele studiului urmează să fie validate, dar ele arată că sistemul imunitar a recunoscut, în urma vaccinării, și noile variante de coronavirus. Anticorpii de neutralizare produși de sistemul imunitar a oprit virusul să intre în celule. 

Totuși, se pare că efectul de neutralizare al anticorpilor este mai puternic în cazul variantei britanice de coronavirus și mai redus în cazul celei sud-africane. Moderna spune că asta ar însemna că este posibil ca protecția împotriva acestei variante de virus să dispară mai repede. 

În cazul variantei sud-africane, denumite B.1.351, studiul Moderna a arătat o eficiență de șase ori mai mică a vaccinului, scrie Business Insider.

Profesorul Lawrence Young, virusolog la Warwick Medical School din Marea Britanie, spune că ar putea fi un motiv de îngrijorare, iar compania Moderna face în prezent teste ca să verifice dacă administrarea unei a treia doze de vaccin ar putea fi de folos. De asemenea, compania cercetează dacă ar putea fi benefică și o modificare a vaccinului inițial, pentru a lupta mai bine cu noile variante de coronavirus, potrivit BBC

Stephane Bancel, reprezentant al companiei Moderna, spune că „este imperativ” pentru companie să fie „proactivă” pe măsură ce virusul suferă mutații. 

Și dr. Anthony Fauci, epidemiologul-șef al Statelor Unite, a subliniat că trebuie avută permanent în vedere o „upgradare” a vaccinurilor. 

La începutul lunii, gigantul farmaceutic Pfizer, care produce un alt vaccin împreună cu germanii de la BioNTech, anunțase că serul produs de ei apără și împotriva noilor variante de coronavirus din Marea Britanie și Africa de Sud.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri