Live

Campanie la Bruxelles pentru interzicerea PFAS: ONG-urile de mediu au identificat substanțe toxice în sângele politicienilor UE

Data publicării:
Testele de sânge, efectuate de Biroul European de Mediu și ChemSec, fac parte dintr-o campanie de conștientizare condusă de ONG-uri. Colaj foto: Virginijus Sinkevicius, Margrethe Vestager și Frans Timmermans / surse foto: Profimedia Images

Margrethe Vestager, Virginijus Sinkevicius și Frans Timmermans sunt doar trei dintre cei 16 oficiali UE și personalități publice care au luat parte la un experiment al ONG-urilor de mediu care cer interzicerea substanțelor PFAS. Fiecare dintre cei care au participat la experiment s-a dovedit a avea cel puțin șapte tipuri de substanțe toxice în sânge, pe viață, informează Politico.

ONG-urile de mediu au identificat substanțe toxice în sângele politicienilor de top de la Bruxelles – parte a unei campanii de a promova interzicerea la nivelul UE a substanțelor chimice, în ciuda opoziției industriei grele.

Fiecare dintre cei 16 politicieni și personalități publice care au participat – un grup care include Comisarul European pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, fostul șef al Green Deal, Frans Timmermans și comisarul UE pentru mediu Virginijus Sinkevičius – s-a dovedit a avea cel puțin șapte tipuri de substanțe chimice PFAS toxice în sânge. În cinci cazuri, cantitatea „a depășit pragul de siguranță existent” pentru substanțele chimice.

PFAS - „substanțe chimice eterne”

Substanțele chimice PFAS, care sunt utilizate pe scară largă în articolele de zi cu zi, cum ar fi tigăile antiaderente și hainele de ploaie, precum și în fabricarea de semiconductori și baterii, sunt legate de o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv cancerul și infertilitatea.

Cunoscute și sub denumirea de „substanțe chimice eterne”, deoarece nu se descompun în mod natural în mediu, au fost identificate în orice, de la apa de ploaie și sol până la laptele matern.

„Ceea ce am învățat din această experiență este că poți face singur o serie de lucruri, dar nu este suficient”, a spus Vestager pentru POLITICO, spunând că a avut grijă să evite substanțele chimice toxice din cosmetice în ultimii 30 de ani pentru sănătatea ei și cea a copiilor ei. „PFAS sunt aproape peste tot”.

„Cetăţenii trebuie să fie protejaţi de [substanţe chimice pentru totdeauna]”, a declarat Timmermans, care de atunci şi-a părăsit postul de la Bruxelles pentru a reveni la politica naţională din Olanda, într-o declaraţie prin intermediul ONG-urilor. „Trebuie să oprim toate emisiile acestui gunoi legalizat”.

UE dezbate interzicerea PFAS

Testele de sânge, efectuate de Biroul European de Mediu și ChemSec, fac parte dintr-o campanie de conștientizare condusă de ONG-uri, în timp ce UE dezbate o potențială interzicere a substanțelor chimice.

Comisia Europeană s-a angajat să elimine treptat substanțele chimice PFAS din cauza preocupărilor legate de impactul lor asupra mediului și asupra sănătății oamenilor – în afară de cazurile în care s-au dovedit a fi de neînlocuit și „esențiale” pentru societate.

Dar o propunere de interzicere a substanțelor chimice, prezentată de cinci țări europene, a stârnit o respingere acerbă din partea unei game largi de sectoare care depind în prezent de substanțe chimice și avertizează că noile măsuri ar împiedica competitivitatea UE.

Este un proces îndelungat pentru a ajunge la această eliminare: volumul de muncă revine în prezent Agenției Europene pentru Produse Chimice, ale cărei comitete trebuie mai întâi să își prezinte Comisiei părerile cu privire la interdicția propusă. În prezent, nu există o cronologie clară pentru când se va întâmpla acest lucru.

Substanțele chimice din grupa PFAS pot cauza cancer

Având în vedere dependența multor sectoare de substanțe chimice, „nu va fi un proces ușor”, a declarat comisarul pentru mediu Sinkevičius. „Dar companiile și cercetătorii din UE sunt extrem de activi în a lucra la alternative mai sigure și sunt încrezător că, printr-un dialog continuu cu toate părțile interesate relevante, vor fi posibile soluții viabile, în beneficiul oamenilor, al mediului și al economiei.”

Testele de sânge „au confirmat ceea ce am crezut de mult timp”, a spus Vestager. „Europa trebuie să continue să investească în cercetare pentru a găsi înlocuitori și, în cele din urmă, să scape de PFAS”.

Grupa substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) cuprinde peste 4 700 de substanțe chimice este o grupă de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă care, cu timpul, se acumulează în organismul uman și în mediu. Se mai numesc și „substanțe eterne”, fiind extrem de persistente în mediu și în corpul uman, și pot cauza probleme de sănătate precum tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer, conform Agenției Europene de Mediu.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Novak Djokovic s-a întins pe jos și a urlat de durere, după ce a fost lovit în cap! Decizia luată imediat și anunțul oficial

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fermierii polonezi și-au mutat protestele de la frontiera cu Ucraina, în Varșovia. Mii de oameni au strigat lozinci anti-europene

Țările din UE care vor recunoaște statul palestinian în următoarele zile

Arme pentru Ucraina din banii lui Putin: Cum vrea UE să folosească 3 miliarde de dolari din activele înghețate ale Rusiei pentru Kiev

Maia Sandu: Un milion de cetățeni din R. Moldova au pașaport românesc. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE

Partenerii noștri