Live

Cine sunt primii pacienți din România tratați cu Remdesivir, medicamentul cu rezultate „semnificative” împotriva COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Remdesivir, unul dintre cele mai promiţătoare antivirale pentru tratamentul COVID-19, a ajuns în România. De alaltăieri, cu acest medicament sunt tratați bolnavi din Timișoara, aflați în stare gravă. În SUA, medicamentul a devenit noul standard de tratament, în condițiile în care pacienții care au primit Remdesivir s-au recuperat în 11 zile, față de 15 zile cât a durat în medie vindecarea în cazul altor tratamente. De asemenea, mortalitatea a fost mai mică.

Medicul Virgil Musta, șef secție boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a vorbit la Digi24 despre acest tratament.

La nivel mondial sunt diferite încercări în terapia pentru COVID-19. Sunt studii clinice în diferite faze cu diferite scheme terapeutice, sunt tot felul de molecule noi sau unele care au fost folosite în terapii pentru alte afecțiuni care se încearcă în COVID. Remdesivir e unul dintre acestea. SUA are o experiență mai mare, iar studiile clinice arată o eficiență sporită față de celelaltate. Depinde și de țara care face studiul. China zice că nu a avut rezultate foarte bune cu Remdesivir, ei au rezultate mai bune cu produsele lor. E și un război economic”, a explicat Musta.

Europa a acceptat această terapie compasională. Și spitalul nostru a primit mai multe doze din acest medicament compasional pentru a fi administrat pacienților noștri cu forme severe de boală”, a adăugat medicul.

E un antiviral care a fost folosit în diferite patologii, inclusiv Ebola, cu efecte bune sau mai puțin bune, studiile sunt contradictorii și acolo. Dar a fost folosit pentru forme severe și critice pentru pacienții COVID, iar clinic, cei care au studiat această patologie au arătat o evoluție foarte bună. După administrare, starea generală s-a îmbunătățit mulți dintre pacienți care au fost chiar critici au depășit această fază”, a spus Musta.

El a precizat că la spitalul din Timișoara, această terapie este folosită la pacienții în stare foarte gravă, începând de alaltăieri.

În două zile nu poți spune un rezultat. Vom avea și noi studiul nostru și vom putea face o analiză”, a spus el.

Medicul spune că medicamentul nu este cunoscut să aibă efecte adverse îngrijorătoare sau dătătoare de moarte, de aceea a acceptat folosirea lui pe pacienții de la Timișoara.

Remdesivir intră în protocolul național de terapie, ca și terapie compasională. Asta înseamnă că firma producătoare va da acest medicament pe niște criterii pe care le stabilește firma respectivă. Există în protocolul național Remdesivir, ca medicație compasională”, a adăugat el.

Medicul a explicat că firma producătoare, probabil din cauză că nu avea stocuri suficiente, a oferit inițial tratamentul doar pentru femeile gravide, iar acum au dat această medicație câtorva clinici de boli infecțioase.

Întrebat dacă acest tratament va fi cel care va scăpa românii de COVID-19, medicul a răspuns: „Nu știu, e prematur. Sunt multe terapii în studiu. Depinde și de costul terapiei. S-ar putea ca accesarea de către statul nostru să fie mai dificlă. Întotdeauna, la masa bogaților vin cei care au mulți bani.

Remdesivir ajunge de asemenea la bolnavi din Iași și București. Agenția Națională a Medicamentului anunța la sfârșitul săptămânii trecute că 30 de doze urmează să ajungă în România.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Şoferul unui autobuz de transport în comun din Timișoara, operat de urgență după ce a fost lovit de un pasager

Un pui de cățel a călătorit 100 de kilometri sub capota unei mașini din Timișoara. Șoferul l-a găsit pitit în zona motorului

Grindeanu anunță că Centura Timișoarei va fi dată în circulație în iulie. Ce spune despre „celebra autostradă pentru urși”

Încep procedurile pentru construirea Institutului Regional de Oncologie din Timişoara. Ciolacu: „Timișul merită investiții”

Partenerii noștri