SUA: Au apărut primele rezultate "semnificative" după testarea cu Remdesivir împotriva coronavirus. Medicamentul a ajuns și în România

Data actualizării: Data publicării:
remdesivir medicament coronavirus
Anul acesta sau anul viitor ar fi imposibil ca medicamentul Redesivir, pentru bolnavii de COVID-19, să poată fi produs în România, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Sursa foto: Profimedia Images

Un oficial american de rang înalt a declarat că medicamentul antiviral Remdesivir, momentan în teste și produs de compania Gilead Sciences, cel mai probabil va deveni standardul în tratarea COVID-19. Primele rezultate au arătat, miercuri, în urma unui studiu clinic important, că anumiți pacienți s-au recuperat mai repede de la boala cauzată de coronavirus, potrivit Reuters.

Rezultatele preliminare ale unui studiu făcut de guvernul SUA arată că pacienții cărora li s-a administrat Remdesivir s-au vindecat cu 31% mai repede decât cei care au primit un placebo. Aceste rezultate au fost lăudate de doctorul Anthony Fauci, expertul de vârf al SUA în bolile infecțioase, ca fiind “foarte semnificative”.

Gilead a afirmat că Remdesivir a contribuit la vindecarea pacienților de COVID-19 în cadrul testelor conduse de guvern și a furnizat date suplimentare care sugerează că funcționează mai bine când este administrat mai devreme în timpul bolii.

“Datele arată că Remdesivir are un efect pozitiv clar semnificativ în diminuarea timpului de recuperare. Asta este foarte important”, a spus Fauci în fața reporterilor de la Casa Albă, comparând momentul cu 1986, “când ne chinuiam pentru medicamente HIV și nu obțineam nimic”.

“Va fi standardul de tratare. Agenția de control Farmaceutic și Alimentar, efectiv în timp ce vorbim, lucrează cu Gilead să găsească mecanisme de a-l pune la îndemâna celor care au nevoie de el”, a spus Fauci.

Președintele Donald Trump a spus, într-o întâlnire de la Casa Albă, că raportul Gilead este o veste bună.

Interesul în medicamentul produs de compania americană este mare, deoarece, momentan, nu există tratamente sau vaccinuri preventive aprobate contra COVID-19, doctorii fiind disperați să găsească ceva care ar putea schimba avansarea bolii care atacă plămânii și, în cazurile severe, poate duce la cedarea altor organe.

Însă unii cercetători americani sunt precauți și spun că este nevoie de mai multe informații în privința eficacității, deoarece trebuie comparate rezultatele cu alte studii care au avut concluzii mixte.

Directorul medical al Gilead afirmă într-un comunicat al companiei că un tratament de cinci zile “ar putea mări în mod semnificativ numărul de pacienți tratați cu actualul stoc de Remdesivir”.

Tot miercuri, rezultatele publicate de jurnalul medical american Lancet, după un studiu făcut în China, concluzionează că medicamentul nu a îmbunătățit starea pacientului sau prezența patogenului în sânge. Anterior, Gilead a declarat că acele descoperiri, publicate din neatenție de către Organizația Mondială a Sănătății săptămâna trecută, erau neconcludente, deoarece studiul a fost terminat prea devreme.

Remdesivir, medicament care a eșuat ca tratament pentru Ebola, este folosit împotriva COVID-19 pentru că este făcut să dezactiveze mecanismul prin care anumite virusuri produc copii ale lor și distrug sistemul imunitar al gazdei.

Remdesivir a ajuns și în Timișoara

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a primit 110 flacoane din medicamentul injectabil și a semnat un protocol pentru a se realiza ozonificarea sângelui la pacienții critici, transmite tion.ro.

Remdesivir va fi folosit pentru 10 pacienți internați în spitalul timișorean.

Vineri, preşedintele Agenţiei Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Roxana Stroe, a declarat, pentru Mediafax, că 30 de doze de Remdesivir vor ajunge la pacienţi de la Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia „vândută” de Ceaușescu în cea mai periculoasă țară din lume, ca la târgul de sclavi: nu vrea să revină...
Digi FM
Cum a reacționat Monica Gabor când a aflat că Irina Columbeanu vine în România să-și vadă tatăl. Ce...
Pro FM
Dezvăluiri despre Katy Perry, după ce a fost acuzată că a folosit Ozempic ca să slăbească. Cum a reușit să-și...
Film Now
Fiul Juliei Roberts a împlinit 17 ani. Fotografia plină de duioșie, postată de actriță. Henry avea doar...
Adevarul
Motivul inteligent pentru care centrele comerciale nu au ferestre
Newsweek
VIDEO Avion rusesc de luptă, „luat la țintă" de 3 drone ale SUA de 100.000.000$. Cum s-a terminat?
Digi FM
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri despre tergiversarea divorțului de Anamaria Prodan: „Sunt cumva legat, ținut...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Noi detalii despre problemele conjugale cu care se confruntă Jennifer Lopez și Ben Affleck. Motivul care ar...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia