Live

Cum știu analgezicele unde te doare

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: shutterstock

Printre cele mai folosite medicamente sunt analgezicele. Nu e greu de ce înțeles de ce. Oricine de-a lungul vieții a experimentat durerea fizică și a recurs la un antiinflamator. Cei de la Buzzfeed au discutat cu Ted Price, profesor în știința creierului și cea comportamentală la University of Texas și expert în neurologia durerii, pentru a înțelege mai bine de ce analgezicele știu unde te doare.

Advil (cunoscut la noi ca Ibuprofen) face parte dintr-un grup de analgezice numite medicamente anti-inflamatoare nonsteroidiene. Acest grup este cel mai popular în materie de medicamente împotriva durerii. În el se regăsește și asipirina. Mai există și analgezicele narcotice, însă acestea prezintă riscul adicției și al supradozei, scrie Playtech.

Medicamentele anti-inflamatoare nonsteroidiene nu știu neapărat unde este durere, dar acționează în zonele inflamate. Potrivit lui Price, analgezicele traversează uniform sângele, fără o țintă anume. Secretul este că medicamentul nu reacționează decât atunci când găsești compuși chimici asociați cu inflamația.

De obicei, când te rănești, mai multe enzime reacționează și produc un grup de compuși chimici numiți prostaglandine. Acestea prostaglandine cauzează inflamația care, la rândul ei, este un răspuns de protecție al corpului împotriva a orice l-a deranjat.

În acest fel, medicamentele precum Ibuprofen acționează prin a îngreuna producția de enzime care produc prostaglandine. Astfel, durerea dispare încet-încet. De obicei, inflamațiile îți duc neuronii care detectează durerea într-o stare hiperactivă – odată ce inflamația este redusă, percepția ta asupra durerii este redusă și ea.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

La o lună și jumătate de la moartea fostului ei iubit, Aryna Sabalenka are o nouă relație. Milionarul ar fi căsătorit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Boom-ul medicamentelor pentru slăbit riscă să creeze inechităţi sociale, avertizează specialiştii. „Pentru toți, sau pentru elite?”

O pastilă care vibrează în stomac și creează senzație de sațietate ar putea să devină un tratament eficient pentru obezitate (studiu)

Mărturia unui soldat rus: Comandanții se drogau cu calmante și își trimiteau oamenii sub tirul mortierelor ucrainene

Un bărbat a descoperit că suplimentele alimentare pe care le lua erau goale. „S-a rupt capsula și am văzut că nu e nimic în ea”

Partenerii noștri