Live

Valeriu Gheorghiță, despre varianta tulpinii din India depistată în România: Nu sunt motive de îngrijorare. Mesajul e să ne vaccinăm

Data actualizării: Data publicării:
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat joi că nu sunt motive de îngrijorare în legătură cu varianta de tulpină din India depistată în România. Deși poate reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor rezultați prin vaccinare, această mutație nu reduce eficiența vaccinurilor.

Potrivit lui Gheorghiță, oamenii trebuie să continue să se vaccineze, pentru că aceasta este calea prin care se poate reduce riscul de a apărea noi mutații ale virusului.

"Tulpina indiană este definită prin prezența a două mutații care se asociază cu reducerea activității neutralizante a anticorpilor, dar nu e un impas semnificativ care să reducă eficiența vaccinurilor. Mesajul e să ne vaccinăm ca să reducem riscul să se cumuleze noi mutații.

Nu e neapărat mai contagioasă, această mutație identificată pe această tulpină reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor. Comparativ cu cea sud-africană, nu e mai rezistentă față de vaccinurile actuale.

Vaccinurile își mențin eficiența față de complicațiile bolii, riscul de spitalizare. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleași măsuri de prevenție valabile", a declarat Valeriu Gheorghiță.

O variantă a tulpinii indiene de Covid-19, alta decât cea care ar fi dus la criza din India, a fost identificată într-un focar din județul Brașov. Cinci persoane sosite din India au fost depistate pozitiv. Este vorba de muncitori care lucrează în construcții, în Colonia Bod.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

Un Lamborghini, un Porsche și bunuri de 600 de milioane de euro au fost confiscate de poliție într-un caz uriaș de fraudă cu fonduri UE

Partenerii noștri