O variantă a tulpinii din India a fost descoperită în România

Data actualizării: Data publicării:
grafica cu tulpina covid
Ultimul bilanț de COVID-19 Foto: Profimedia Images

O variantă a tulpinii indiene de Covid-19, alta decât cea care ar fi dus la criza din India, a fost identificată într-un focar din județul Brașov. Cinci persoane sosite din India au fost depistate pozitiv. Este vorba de muncitori care lucrează în construcții, în Colonia Bod.

"Este vorba de un grup de muncitori din India. Au venit pe 13 aprilie în România, au parcurs toate etapele de control, deci au intrat cu teste negative, au făcut examenele de medicina muncii, nu au prezentat simptome. Una dintre persoane a vrut să se întoarcă în țară pentru o problemă personală și s-a făcut testul. S-a identificat virusul prezent. Având în vedere țara de origine, a fost solicitată secvențierea la un laborator din Sfântul Gheorghe, care a ridicat suspiciunea de tulpina indiană. A fost înștiințat și INSP. Toate contactele au fost testate și izolate. Din cele 8 persoane, 5 sunt pozitive și sunt izolate în locuințe individuale pentru a nu exista risc de transmitere. Au avut lucrări care nu au implicat interacțiunea cu alte persoane", a declarat la Digi24 Andreea Neculău, director DSP Brașov. 

Directorul DSP Brașov a precizat că laboratorul care ar fi depistat tulpina indiană a solicitat, la rândul său, alte teste pentru o nouă confirmare, pentru a se stabili 100% existența acestei variante a SARS-CoV-2.

"Laboratorul din Sfântul Gheorghe afirmă existența acestei tulpini, dar chiar și ei au solicitat confirmare, adică o a doua opinie. În acest moment pot să spun doar că există un laborator care a emis această ipoteză, nu pot să spun că este un test definitiv. Secvențierile genetice sunt teste speciale, complexe", a mai spus directorul DSP Brașov, la Digi24.

Citește și: Cofondatorul BioNTech: Vaccinul nostru este eficient împotriva variantei indiene. Sunt încrezător

Ministerul Sănătății a fost informat joi de către Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (INSP - CNSCBT) că, împreună cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (INCDMM „Cantacuzino”), investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor angajați în construcții din Colonia Bod, județul Brașov. Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.

Potrivit INSP, a fost identificată o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.

"La data recoltării, 26 aprilie, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere. Potrivit INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India", transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.

DSP Brașov a început de urgență o anchetă epidemiologică, aceasta fiind încă în curs, și a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod, fiind vorba despre forme clinice ușoare.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri