Live

Medicul care a descifrat o boală misterioasă

Data publicării:

Expresia „viaţa bate filmul” este cât se poate de adevărată. O demonstrează un renumit medic neurolog, care a reuşit să găsească diagnosticul corect pentru  o boală misterioasă ce îi făcea viaţa un calvar unei tinere jurnaliste. După vindecare, aceasta şi-a scris povestea într-un roman de succes, care a fost transpus şi în film. Medicul a venit şi în România, fiind premiat de o fundaţie şi va susţine discursuri în faţa studenţilor şi a medicilor noștri.

Deşi sunt scene dintr-un film, personajele sunt inspirate din viaţa reală. Doctorul Souhel Najjar şi pacienta lui, Susannah Cahalan, s-au întălnit într-un moment critic din viaţa tinerei.
Souhel Najjar - medic specialist neurolog: Echipa medicală m-a rugat să o vizitez pentru că ei credeau iniţial că are o boală psihică, schizofrenie sau o tulburare schizoafectivă şi îmi voiau părerea pentru a confirma acele diagnostice. Era o înfăţişare ciudată a bolii, de schimbări de personalitate precedate de o senzaţie de înţepături pe partea stângă a corpului şi pierderi de memorie, pe termen scurt.

Cel mai greu a fost să convingă o lume întreagă că aceasta suferea de o boala neurologică, şi nu de una mintală.

Souhel Najjar - medic specialist neurolog: Înţeleg de ce credeau că suferea de schizofrenie pentru că testele ieşeau negativ. Rezultatele RMN-ului erau negative, trei RMN-uri negative. Deci aparatura de milioane de dolari a eşuat în a pune un diagnostic corect, dar un test de bază a fost crucial pentru a pune diagnosticul.

Este primul medic care a identificat mecanismul dintre sistemul imunitar şi sistemul central nervos şi care a reuşit să-i pună un diagnostic corect Susannei, cel de encefalită anti-NMDA, adică o inflamaţie a creierului.

Souhel Najjar - medic specialist neurolog: „Am rugat-o să deseneze un ceas şi să-l completeze cu numere de la 1 la 12. Aceasta le-a desenat doar pe partea dreaptă a ceasului ca şi cum partea stângă a ceasului nici nu exista. Asta îmi spunea că ea avea o problemă cu partea dreaptă a creierului. Asta însemna că boala ei era neurologică.

După o recuperare de aproape doi ani, Susannah a scris o carte despre experienţa ei cu boala, carte care a fost transpusă într-un film, ambele numite „Brain on fire”.

Souhel Najjar - medic specialist neurolog: Am fost onorat, dar cel mai important, am simţit că acel film este foarte important, nu ca să-mi aducă mie faimă, pentru că nu asta caut, dar să răspândească un semnal de alarmă despre această boală. Dumnezeu ştie câte fete tinere ca Susannah n-au fost la fel de norocoase să fie diagnosticate mai devreme. Altele sunt poate în centre de psihiatrie sau poate decedate, din cauza unei boli misterioase.

Medicul neurolog Souhel Najjar a ajuns şi în România fiind laureat al premiilor Constantin Brâncoveanu Internaţional.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Afecțiunile neurologice ale pacienților post COVID-19. Dr. Dan Filip explica cele mai frecvente simptome și ce boli se pot declanșa

Un medic face minuni în singura regiune din țară fără spital de pediatrie

Partenerii noștri