Live

Sorina Pintea: Și în spitalele publice, și în cele private sunt raportări false

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Digi24

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat duminică seara că şi în spitalele publice, dar şi în cele private sunt raportări false, motiv pentru care ministerul pe care îl conduce a început un control comun cu Ministerul Finanţelor.

"Am început un control comun cu Ministerul Finanţelor, pentru că sunt şi în spitalele publice, şi în spitalele private raportări false, sunt decontări duble la spitalele private. Vă daţi seama că nu începeam acest control sau nu propuneam MF să facem un control dacă nu aveam nişte date certe. Nu am vrut să fac public acest lucru, pentru că mi se pare normal să verific nişte lucruri care pot să afecteze financiar sistemul", a declarat Sorina Pintea la B1TV, citată de Agerpres.

Întrebată cât la sută se fură în sistemul de sănătate, Pintea a răspuns: "Destul de mult pe palierul pe care îl verificăm".

Potrivit Sorinei Pintea, în sistemul de sănătate s-au făcut progrese foarte mari în ultimii ani, dar ceea ce se întâmplă în anumite zone "ne afectează şi ne pune pe gânduri".

"În România sunt 17 milioane de asiguraţi şi doar 5 milioane plătesc, contribuie la sistemul de sănătate, ceea ce înseamnă că statul garantează dreptul la sănătate şi finanţează, chiar dacă nu la nivelul pe care îl dorim cu toţii. (...) Dar trebuie să înţelegem că sumele sunt limitate. Că instituţia programării funcţionează nu doar în România, ci şi în Anglia, şi în Germania. Deci, sunt lucruri şi sunt progrese, sunt paşi înainte care s-au făcut şi ar trebui să recunoaştem acest lucru", a spus ea.

Dezamăgire. Salariile mărite ale medicilor nu au produs efectul scontat

Sorina Pintea susţine că majorarea salariilor medicilor a redat demnitatea acestora, însă efectul scontat până în acest moment nu a apărut.

"Sunt foarte multe solicitări să revină medici în ţară, dar pe de altă parte, paradoxal, s-a întâmplat un lucru: sunt spitale clinice, spitale mari care au greutăţi în a asigura linia de gardă. De ce? Pentru că sunt medici care au ajuns, de exemplu, să facă 12 gărzi pe lună, întrucât colegii mai tineri merg în spitale cu pacienţi mai puţini, unde nu sunt deranjaţi atât de mult. Când am auzit acest lucru, m-a mâhnit. Pe de altă parte, odată cu aceste majorări salariale am crezut că se va delimita foarte clar sistemul public de sistemul privat, adică medicul de la public îşi va respecta programul de lucru şi va merge apoi la privat, dacă doreşte. Deci, asta cu fişa postului, cu programul de lucru nu s-a întâmplat", a spus Pintea.

Întrebată dacă "demnitatea cu plicul mai există", ministrul Sănătăţii a afirmat că se pare că mai există în unele zone, ceea ce este "foarte supărător", însă lucrurile trebuie taxate de către pacienţi, pentru că statul a făcut un efort foarte mare majorând aceste salarii la nivelul anului 2022.

"Pe de altă parte, este şi personal medical, sunt şi medici dedicaţi întru totul. Dar ei au fost dedicaţi şi înainte, pe bani mai puţini. Eu aştept acum de la tânăra generaţie să fie un model pentru noi ceilalţi. Să ne înveţe ei ce înseamnă de fapt a fi medic în România. Şi nu spun asta cu ironie, pentru că aştept acest lucru", a mai declarat ministrul Sănătăţii. 

Citiți și: 

Sorina Pintea: Este foarte greu să faci cezariene pe bandă rulantă și să menții igiena în sala de operații

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul ministrul al Sănătăţii Sorina Pintea a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru luare mită

VIDEO Un medic român plecat în Irlanda își arată fluturașul de salariu. Care a fost ultimul venit din țară și cât câștigă acum

Salariile angajaților din Sănătate și Asistență Socială cresc cu 20%. Măsura se aplică în două tranșe

Medicii debutanţi din Marea Britanie au început cea mai lungă grevă din istoria sistemului public de sănătate și cer bani mai mulți

Partenerii noștri