Salariile angajaților din Sănătate și Asistență Socială cresc cu 20%. Măsura se aplică în două tranșe

Data actualizării: Data publicării:
bani lei
Foto: Profimedia Images

Guvernul a aprobat, joi, ordonanța de urgență care vizează majorarea cu 20% a salariilor de bază în Sănătate și Asistență Socială, începând cu luna martie 2024. Măsura se va aplica în două tranșe.

Potrivit OUG, salariile de bază ale personalului TESA din sănătate se majorează cu 20% faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023 și se acordă în 2 tranșe egale, începând cu data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024.

De asemenea, proiectul de Ordonanță de urgență prevede că salariile de bază ale personalului din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății se majorează cu 20% faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023 și se acordă în 2 tranșe egale, începând cu data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024.

De măsurile prevăzute mai sus vor beneficia un număr de circa 235.611 salariați din sistemul public de sănătate, total cheltuieli suplimentare de personal in anul 2024 de 2,3 mld. lei, cu un impact bugetar pentru anul 2024 de 1,3 mld. lei.

„Începând cu luna martie 2024, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţii din domeniul asistenței sociale din anexa nr.II la Legea-cadru nr.153/2017, precum și ale personalului TESA din unitățile și centre de asistență socială cu sau fără personalitate juridică se majorează cu 20% faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023 și se acordă în 2 tranșe egale, începând cu data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024”, se arată în OUG.

De aceste măsuri vor beneficia un număr de circa 46.000 persoane încadrate pe funcții de specialitate, de îngrijire și personal TESA din unitățile și centre de asistență socială cu sau fără personalitate juridică, total cheltuieli suplimentare de personal in anul 2024 de 276,5 mil.lei, cu un impact bugetar pentru anul 2024 de 166,5 mil. lei.

Ministrul Muncii: Munca lor trebuie răsplătită corect

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a afirmat că ”misiunea angajaţilor din asistenţă socială nu este deloc uşoară şi trebuie răsplătită corect, în raport cu munca depusă”.

”Aşa cum ne-am angajat în timpul discuţiilor pe care le-am avut cu organizaţiile sindicale reprezentative din acest domeniu, Guvernul României a majorat astăzi veniturile celor care şi-au asumat să aibă grijă de cei mai vulnerabili dintre noi”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Sanitas: Știm că există încă frustrări. Am acceptat un compromis

„Conform OUG-ului, creșterile salariale sunt în medie de 26,8%, creșteri care se vor adăuga la salariul de bază, în anul 2024.

Totodată am corectat o serie de inechități pentru funcțiile de conducere, director financiar-contabil, director de îngrijiri, asistent șef de unitate, asistent șef stație de ambulanță, asistent șef secție etc.

Pentru tot personalul din Asistență Socială creșterile vor fi de 20%.

Ne-am respectat astfel angajamentul făcut față de membrii noștri de sindicat care au semnat pentru deschiderea Conflictului colectiv de muncă, pentru o creștere salarială de 20 de procente.

Știm că există încă frustrări în cele două sisteme și le înțelegem, dar în această etapă a trebuit să acceptăm un compromis. Dacă am putea să oferim 2.5 miliarde RON lunar, am face-o, dar guvernul ne-a dat doar 2.5 miliarde până la finalul anului.

I-am împărțit cum am considerat mai bine, fără să avem pretenția că este perfect, dar sindicatul sunteți voi, membri noștri, iar fiecare are responsabilitatea să ne tragă la răspundere și să se implice activ.

Și pentru o corectă comunicare, trebuie să apreciem deschiderea pentru dialog și efortul Primului-ministru Marcel Ciolacu care și-a asumat emiterea acestei Ordonanțe pentru a răsplăti eforturile personalului din Sănătate și Asistență Socială.

Vom reveni cu calcule pentru fiecare categorie de salariați”, a transmis Sanitas, joi, după adoptarea ordonanei care majorează salariile angajaților din Sănătate și Asistență Socială.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri