Live

Amendă după arborarea steagului Ungariei

Data actualizării: Data publicării:

Pregătirile pentru sărbătorirea zilei de 15 martie i-au adus primarului din Sfântu Gheorghe o amendă de 5.000 de lei. Sancţiunea a fost dată de prefectul din Covasna, după ce în reşedinţa judeţului au fost arborate steaguri ale Ungariei. Edilul spune că reprezentantul Guvernului s-a grăbit cu amenda şi că astăzi, când se sărbătoreşte Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în oraş va fi arborat şi steagul României. O sancţiune similară a primit şi primarul din Târgu Secuiesc. 

Prefectul de Covasna l-a amendat pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, la o zi după ce a sesizat că în centrul oraşului au fost montate steaguri ale Ungariei.

Sebastian Cucu, prefectul județului Covasna: Am trimis somaţie primarului municipiului Sfântu Gheorghe, să arboreze şi drapelul naţional al României. Am aplicat o sancţiune contravenţională constând într-o amendă în cuantum de 5.000 de lei.

Edilul susţine că nu a greşit cu nimic. O Hotărâre de Guvern din anul 2001 permite minorităţilor etnice să folosească însemne proprii, la unele manifestări.

Antal Arpad, primar Sfântu Gheorghe: În fiecare an în aceste oraşe, localităţi, au fost arborate simbolurile noastre naţionale, până acum nu a supărat pe nimeni. Mi-a dat 24 de ore să înlătur steagurile sau lângă fiecare steag maghiar să amplasăm şi un steag românesc. Dar fără să treacă 24 de ore, am fost sancţionat.

Localnic: Arborarea drapelelor altor state decât cel românesc se face în prezenţa steagului României.

Localnică: În fiecare an aţâţă, vor război.
Reporter: Ce părere aveţi, cum arată ?
Localnică: E normal, parcă aş fi în Ungaria.
Reporter: Este legal ?
Localnică: Da.

Reporter: Ce părere aveţi, nu ar trebui să fie şi steagul românesc alături de cel unguresc?
Localnică: Nici nu am fost atentă, ar fi bine.

După sancționarea primarilor, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a reacționat într-un scurt comunicat.

La festivităţile de astăzi de la Sfântu Gheorghe va participa şi o delegaţie a guvernului de la Budapesta. 15 martie - Ziua Maghiarilor de Pretutindeni - este una din cele trei sărbători naţionale ale statului vecin şi cea mai importantă pentru comunităţile etnice din afara graniţelor Ungariei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Execuție” în 21 de minute! VIDEO Ostapenko nu a suportat umilința și a izbucnit. Gestul făcut și la finalul meciului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un primar din Prahova, vizat de două dosare penale de fraudare a alegerilor, candidează din nou

Ciolacu îi cere scuze lui Cîrstoiu “pentru tot ce a pătimit” și anunță că va strânge semnături pentru Firea: Va fi din nou primar

Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei: PSD-ul poate să se gândească să mă susțină dacă vor o victorie în toamnă

O femeie din Bacău a fost amendată cu 495 de lei pentru că a traversat strada, deși un polițist i-a făcut semn să se oprească

Partenerii noștri