Amendă după arborarea steagului Ungariei

Data actualizării: Data publicării:
steaguri2

Pregătirile pentru sărbătorirea zilei de 15 martie i-au adus primarului din Sfântu Gheorghe o amendă de 5.000 de lei. Sancţiunea a fost dată de prefectul din Covasna, după ce în reşedinţa judeţului au fost arborate steaguri ale Ungariei. Edilul spune că reprezentantul Guvernului s-a grăbit cu amenda şi că astăzi, când se sărbătoreşte Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în oraş va fi arborat şi steagul României. O sancţiune similară a primit şi primarul din Târgu Secuiesc. 

Prefectul de Covasna l-a amendat pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, la o zi după ce a sesizat că în centrul oraşului au fost montate steaguri ale Ungariei.

Sebastian Cucu, prefectul județului Covasna: Am trimis somaţie primarului municipiului Sfântu Gheorghe, să arboreze şi drapelul naţional al României. Am aplicat o sancţiune contravenţională constând într-o amendă în cuantum de 5.000 de lei.

Edilul susţine că nu a greşit cu nimic. O Hotărâre de Guvern din anul 2001 permite minorităţilor etnice să folosească însemne proprii, la unele manifestări.

Antal Arpad, primar Sfântu Gheorghe: În fiecare an în aceste oraşe, localităţi, au fost arborate simbolurile noastre naţionale, până acum nu a supărat pe nimeni. Mi-a dat 24 de ore să înlătur steagurile sau lângă fiecare steag maghiar să amplasăm şi un steag românesc. Dar fără să treacă 24 de ore, am fost sancţionat.

Localnic: Arborarea drapelelor altor state decât cel românesc se face în prezenţa steagului României.

Localnică: În fiecare an aţâţă, vor război.
Reporter: Ce părere aveţi, cum arată ?
Localnică: E normal, parcă aş fi în Ungaria.
Reporter: Este legal ?
Localnică: Da.

Reporter: Ce părere aveţi, nu ar trebui să fie şi steagul românesc alături de cel unguresc?
Localnică: Nici nu am fost atentă, ar fi bine.

După sancționarea primarilor, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a reacționat într-un scurt comunicat.

La festivităţile de astăzi de la Sfântu Gheorghe va participa şi o delegaţie a guvernului de la Budapesta. 15 martie - Ziua Maghiarilor de Pretutindeni - este una din cele trei sărbători naţionale ale statului vecin şi cea mai importantă pentru comunităţile etnice din afara graniţelor Ungariei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri