Live

Comercianţii sunt obligaţi, de duminică, să plătească 0,5 lei clienţilor care returnează ambalajele reutilizabile

Data publicării:
Programul supermarketurilor pentru Crăciun. FOTO: Shutterstock

De duminică, comercianții ar trebui să vândă produse cu ambalaje care pot fi refolosite în regim de garanție, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate anul trecut de Executiv. Concret, magazinele trebuie să îl informeze pe client că valoarea fiecărui ambalaj reutilizabil este de 0,5 lei și să evidențieze pe bon această valoare. Ulterior, clienții pot returna ambalajul și, în baza bonului fiscal, să primească înapoi garanția. Din 2021, garanția pentru ambalaje va trebui achitată de comercianți și pentru cele nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1-3 litri.

Potrivit Profit.ro, măsura a fost instituită de Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă din vara anului trecut, care prevede introducerea unei garanţii de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj primar reutilizabil pentru produse destinate consumului popilaţiei, începând din 31 martie 2019. Astfel, operatorii economici care introduc pe piaţa națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi, totodată, să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma "ambalaj reutilizabil", scrie News.ro.

Ordonanţa a fost adoptată întrucât, în caz contrar, România risca să fie trimisă în judecată de Comisia Europeană pentru neimplementarea acestor obligaţii privind reciclarea ambalajelor din comerţ şi a altor obligaţii privind deşeurile.

De asemenea, potrivit actului adoptat de Guvern, firmele care comercializează cu amănuntul produse în ambalaje primare reutilizabile sunt obligate să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești şi asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective, să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate, să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate. 

În ordonanţă se prevede că operatorii economici care introduc pe piața națională bere, mix-uri de bere, mix-uri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, ambalate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre între 0,1l și 3l inclusiv, sunt obligați, începând din 31 martie 2022, să aplice sistemul garanție-returnare, mai scrie Profit.ro.

Ordonanţa stabileşte şi obligaţia organizării de către firmele care introduc pe piaţa națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile a unui sistem de preluare a ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, un procentaj de returnare de minim 90%. Operatorii economici care introduc pe piaţa națională produse ambalate sunt obligaţi să aibă, începând din 1 ianuarie 2020, un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile din ambalajele utilizate la introducerea pe piață a produselor lor, incluzând și ambalajele luate spre închiriere de la alţi operatori, de cel puțin 5%, dar nu mai puțin decât procentajul mediu realizat în perioada 2018 – 2019, și să crească acest procentaj cu 5%, anual, până în anul 2025 inclusiv.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Roșiile au devenit un lux. În piețe kilogramul se vinde și cu 60 de lei: „Foarte scumpe. Mai bine iau carne de porc”

Reguli noi în restaurante. Clienții vor putea lua la pachet, gratuit, ce nu mai mănâncă

Mită la Vama București. Stenograme: „Ăla plătește avansul, noi ratele” / „Le-am propus 5 mii de lei, au cerut 10.000 de euro”

Guvernul a scos cozonacul și bulionul de pe lista alimentelor cu preț plafonat

Partenerii noștri