Mită la Vama București. Stenograme: „Ăla plătește avansul, noi ratele” / „Le-am propus 5 mii de lei, au cerut 10.000 de euro”

Data actualizării: Data publicării:
jandarm langa duba
Șeful Vămii București și alți doi angajați au fost reținuți după audierile de la Direcția Națională Anticorupție.

Apar detalii uluitoare în dosarul mitei de la Vama București. Șeful instituției a acceptat ca mită adidași și parfumuri false, în timp ce inspectorii lui negociau mita ca la piață când mergeau pe teren și constatau nereguli. Paul Petrof a fost arestat pentru 30 de zile pentru luare de mită, după ce a cerut unui om de afaceri 50 de mii de euro.

În referatul de arestare, procurorii arată că șeful Vămii București a cerut 50 de mii de auro unui om de afaceri căruia îi promisese că va închide ochii la niște nereguli. Într-o discuție cu fiul lui, Paul Petrof, îi zice că a bătut palma, și că din mită va plăti avansul pentru un apartament în Constanța.

Discuție șeful Vămii București – fiu:
Paul Petrof: Deci ăsta plătește 50 de mii avansul.
Fiu: O nesimțire.
Paul Petrof: Acuma, la ce i-am făcut io, acuma tre' să plătească avansul. Și pe urmă, noi, ratele. Aveai tu de un' să dai avans?
Fiu: Doamne ferește!
Paul Petrof: Avansul, dă (omul de afaceri) 50 de mii.
Fiu: Aha! Bravo! Eu nu mă bag, nu știu nimic. Ăla e al tău.

În documentul anchetatorilor apare și momentul în care inspectorii vamali au mers în control la un centru comercial din estul Capitalei. Ca să închidă ochii, negociau mita pe loc.

Comerciant controlat de vameși: „Le-am propus suma de 5.000 de lei, și al treilea inspector vamal a refuzat categoric... Mi-a cerut suma de 10.000 euro. Le-am spus că nu am această sumă de bani, și am propus celui de-al treilea inspector vamal suma de 10.000 lei. Precizez că cel de-al treilea inspector vamal era cel rău, în sensul că nu a fost de acord cu nicio sumă de bani propusă de mine. Despre acesta, primul inspector vamal a spus că era șeful și că el va decide.”

Unul dintre denunțători a fost translator pentru un cetățean chinez pe la care inspectorii au trecut de mai multe ori. El povestit anchetatorilor că a asistat la momentul când inspectorii au luat mită adidași.

Denunțător: „Unul dintre vameși mi-a spus că am venit târziu, că ei deja s-au înțeles cu prietenul meu, și că 51 de baxuri nu e japcă în condițiile în care vameșii au estimat că ar mai avea 250 de baxuri în depozit, pe care le-au lăsat prietenului meu.”

Denunțător: „Prietenul meu mi-a mai spus că le-a dat vameșilor suma de 350.000.000 de lei vechi, adică 35.000 de lei, fără să îmi dea detalii despre cum și unde anume a dat această sumă, spunându-mi încă o dată să nu sesizăm pe nimeni (organele de urmărire penală), deoarece îi este frică de repercusiuni, în sensul că cei de la vamă se pot răzbuna pe el prin controale ale lor, sau ale altor organe de control.”

Procurorii au informații și că șeful Vămii din București le spunea contrabandiștilor că poate influența polițiștii de frontieră, astfel încât marfa ilegală să ajungă pe piața neagră din România.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri