Live

Video Drumul spectaculos din România, mai puțin cunoscut, asemănător cu Transfăgărășanul și Transalpina

Data actualizării: Data publicării:

Un drum din județul Timiș, recent refăcut cu 1 milion de euro, le oferă tuturor celor care se încumetă să-l traverseze o experiență unică.  Transluncani este o șosea șerpuită care poate intra cu succes în competiţie cu Transalpina sau Transfăgărășanul.

Săpat în mare parte în stâncă, într-o zonă greu accesibilă, însă extrem de pitorească, un drum agricol, complet reabilitat, e o adevărată gură de oxigen pentru turismul din Timiș. Șoseaua șerpuită care se termină în golul alpin porneşte din comuna Tomești. Sătul să aștepte ajutor de la alții, primarul a reușit să obțină un milion de euro de la Uniunea Europeană. A refăcut complet Drumul Agricol Oboare.

„Potențialul turistic este maxim mai ales în zona montană, judetul timis avand doar 3 comune care au zona montană - Tomeștiul, Pietroasa și Nădrag se pretează la noi partea de tursim, noi am pus baza pe partea de infrastructură... nu ai infrastructură, deabia ai pensiuni, degeaba ai inclusiv partea de turism monahal”, spune Costel Medelean - primarul comunei Tomești.

În zonă sunt foarte apreciate de către credincioși şi turiști deopotrivă mănăstirile de la Românești și de la Luncani, dar și zona Valea lui Liman. Amatorii de drumeții găsesc aici un loc perfect de relaxare, departe de agitația urbană. Comuna Tomești este așezată pe versantul nordic al Munților Poiana Ruscă, pe cursul superior al Râului Bega, la poalele vârfurilor Padeș și Rusca - ce măsoară aproape 1400 de metri.

Drumul care efectiv îți taie respirația este şoseaua construită la cea mai mare altitudine din județul Timiș. A fost o provocare inclusiv pentru constructor.

„Complexitatea acestui drum a fost prin faptul că peste 60% din suprafața lui a fost construit în rocă” Costel Medelean - primarul comunei Tomești.

Noi am fost mai rezervați în a-i da un nume, dar oamenii și vizitatorii îi spun Transluncani. Care au fost și au vizitat Transfagarașan și Transalpina spun că poate concura cu aceste două drumuri. Drumul agricol este o alternativă și la Drumul Județean 684 care face legătura între Timiș și Caraș-Severin, prin acest drum finalizat de noi, am venit și cu o alternativă la drumul județean pe care îl scurtăm cu 12 kilometri”, spune Costel Medelean - primarul comunei Tomești.

Trasluncaniul are puțin peste 5 kilometri, însă uimirea turiștilor care au ajuns până acum aici este nemăsurată. De la Timișoara, se ajunge foarte ușor la Tomești. Sunt 118 kilometri, parcurși rapid pentru că vă urcați pe A1 și mergeți până la Margina. De acolo, vă preiau indicatoarele și mai aveți de strabatut în jur de 15 kilometri.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

A început deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis înainte de 1 iulie

Primul lot din Transapuseana, cel mai scump drum județen din România, a fost recepţionat

CNAIR: Drumul expres Brăila-Galați este gata în proporție de 80%. Lucrările ar trebui finalizate până la sfârșitul anului

Începe proiectarea pentru încă un drum radial din regiunea Bucureşti-Ilfov

Partenerii noștri