Live

Gestul simplu care poate salva vieți

Data publicării:

Abuzurile de toate tipurile sunt tot mai frecvente în România. Numai anul trecut au fost înregistrate peste 9.000 de cazuri de violenţă domestică, iar anual, 2.400 de copii sunt abuzaţi sexual. Specialiştii spun că fenomenele au luat amploare şi din cauză că societatea este tot mai pasivă la astfel de incidente. ONG-urile încearcă să combată aceste abuzuri şi vin cu soluţii care să îi ajute pe cei cărora le este teamă să strige după ajutor.

Adrian Bota a fost victima unui abuz fizic acum câţiva ani. Traumele i-au lăsat urme adânci nu doar pe corp, ci şi în psihic.

Adrian Bota: Am fost aşteptat de câţiva oameni şi lovit cu bâte de baseball, adus într-o stare foarte vătămătoare, ca să spun aşa, fractură cutie craniană, fractură piramidă nazală. Am ajuns la spital într-o stare deplorabilă, spitalul a contactat poliţia, poliţia a făcut nişte cercetări.

Abuzul este un fenomen care a luat amploare în ţara noastră, spun reprezentanţii ONG-urilor care apără drepturile omului. Soluţia pe care o propun ei este un model din Anglia.

Artin Sarchizian, preşedinte Asociaţia Drepturilor Omului: Această poziţie este cu mâinile încrucişate ale copilului. În momentul în care un străin vede pe stradă un copil care stă cu mâinile încrucişate își dă seama că ceva se întămplă cu acel copil şi imediat intervine şi se asigură că totul este în ordine sau dimpotrivă.

Limbajul corpului este cel care ne dă de gol în anumite situaţii. Uneori, însă, ne poate salva viaţa.

Lorena Dinu, psiholog: Ar trebui să introducem un semnal pe care să îl cunoască toată lumea, aşa încât toată lumea să ştie că poziţia aceea de defensivă cu braţele încrucişate peste piept, în poziţie în picioare şi cu capul plecat reprezintă un semnal de ajutor.

Artin Sarchizian, preşedinte Asociaţia Drepturilor Omului: Dacă vrem să facem o educaţie durabilă, adică de lungă durată, şi să schimbăm ceva, cu siguranţă trebuie început cu copiii, dar în paralel eu zic că ar fi greşit să rămânem doar la copii, trebuie educat şi adultul să ştie cum să intervină.

În România, statisticile privind abuzul sunt crunte. La fiecare 30 de secunde o femeie este bătută, iar în 2017 peste 7.000 de copii au fost abuzaţi fizic, iar alţi 6.000 au fost abuzaţi emoţional. Acestea sunt doar cifrele oficiale pentru că, în realitate, specialiştii cred că sunt mult mai multe cazuri, dar de teama unor noi abuzuri, victimele nu reclamă agresorul.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Anchetă în Spania: Clericii catolici au abuzat sexual peste 200.000 de copii

Peste jumătate dintre copiii din România vor să plece din țară (Salvaţi Copiii)

O fată de 12 ani din Călăraşi a fost exploatată sexual la Paris. Părinţii ei au primit aproape 90.000 de euro de la un francez

Un expert IT, angajat ca babysitter, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru 120 de abuzuri sexuale împotriva copiilor

Partenerii noștri