Live

Iancu Țucărman, supraviețuitor al trenurilor morții din timpul Pogromului de la Iași, a murit din cauza Covid-19

Data publicării:
Iancu Țucărman, supravieţuitor al trenurilor morţii din timpul Pogromului de la Iaşi, a murit vineri, la vârsta de 98 de ani. Foto: Ambasada Israelului în România/ Facebook

Iancu Ţucărman, supravieţuitor al trenurilor morţii din timpul Pogromului de la Iaşi, a murit vineri, la vârsta de 98 de ani, fiind infectat cu SARS-CoV-2, a anunţat Ambasada Israelului la Bucureşti.

"Supravieţuitor al unor orori inimaginabile din timpul Pogromului de la Iaşi, un om cu o dorinţă de viaţă incredibilă, Iancu Tucărman nu a mai putut lupta împotriva acestui virus necruţător. A fost şi va rămâne în amintirea noastră întruchiparea demnităţii umane şi a iubirii pentru poporul evreu atât de greu încercat.

Domnul Ţucărman a fost un model de stăruinţă şi de compasiune, un om care a reuşit să se împace cu trecutul şi să transforme propria experienţă într-o lecţie pentru generaţiile viitoare", a transmis ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, citat într-un comunicat, potrivit Agerpres.

El a amintit că viaţa lui Iancu Ţucărman a fost marcată de suferinţe "de nedescris".

"Alături de alţi 146 de evrei, el a fost înghesuit într-un vagon al trenurilor morţii, în timpul Pogromului de la Iaşi, pentru simpla vină că era evreu. Doar opt supravieţuitori, printre care şi Iancu Ţucărman, au mai ajuns la Podul Iloaiei. A fost o victimă a antisemitismului atât în vremea Gărzii de Fier, cât şi de-a lungul epocii comuniste.

Cu toate acestea, iubirea faţă de oameni, bunătatea sa, au fost direct proporţionale cu suferinţa îndurată atâţia ani", a subliniat ambasadorul Israelului la Bucureşti.

David Saranga va participa săptămâna viitoare la înmormântarea lui Iancu Ţucărman.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bebeluş de 2 luni a murit din cauza COVID-19

Un al 7-lea val de COVID ar putea veni în toamnă, spune Alexandru Rafila

Peste 9.300 de cazuri noi de COVID, în ultimele 24 de ore. Aproape 4.000 de pacienți internați, peste 600 sunt minori

Un vaccin adaptat, mai eficient împotriva variantei Omicron, ar putea apărea la toamnă

Partenerii noștri