Live

Video Povestea fetiței din Bărăgan care vrea să fie campioana lumii la greco-romane. Ilinca se antrenează hrănind animalele la ferma familiei

Data publicării:
Ilinca Manta practică lupte greco-romane la clubul ACSO Viitorul Pantelimon.

O copilă de 11 ani din Bărăgan, crescută la ferma de oi, porci și capre a familiei, visează să devină campioana lumii la lupte greco-romane. Se trezește mereu la 5 dimineața, face școală, antrenament și își ajută familia la treburi. N-are un an de când s-a apucat de lupte, dar a câștigat deja diplome, medalii și încrederea antrenorilor. Este printre cei mai talentați sportivi de vârsta sa, iar din această toamnă clubul ilfovean care a legitimat-o îi oferă școală, cazare, masă și echipament, ca să nu mai facă naveta între Călărași și Pantelimon.

Antrenor: Așa, așa! Hai! Hai! Bine! Bine, Ilinca! Bine! Haide, haide! Bine, fată! Bravo! Felicitări! Bravo, Ilinca! Bravo!

Sunt trăiri ca-n liga cea mare și-n sporturile practicate de copii! Până la podiumuri, medalii și reflectoare... competițiile județene, zonale și naționale sunt miza. Iar scopul... mereu unul: Să fii campion!

Ea este Ilinca Manta, sportivă de lupte greco-romane la ACSO Viitorul Pantelimon. Abia a trecut în clasa a cincea. Am găsit-o la ferma familiei din Frăsinet, Călărași, satul... Luptători. Ca să stăm de vorbă am așteptat până a cărat lucernă la capre și a dus zer la porci. Așa-i la ei acasă, fiecare... cu rolul său în fermă.

Reporter: Cum e, Ilinca? Și cu luptele și cu caprele?
Ilinca Manta: Bine! Îmi trebuie forță!
Reporter: Te antrenezi aici, la baloți?
Ilinca Manta: Da! La cărat baloți, bidoane... Cu lapte, cu apă...
Reporter: Cum face doamnă?
Mama Ilincăi: Cară baloți, cară bidoane cu apă, cu lapte... Când strecurăm laptele, când punem bidoanele-n căruță.
Reporter: Să faci mușchi?
Ilinca Manta: Ne trebuie mușchi la competiții!

Când n-are treabă și nici nu merge la clubul din Pantelimon, se antrenează cum poate: Urcă dealul, coboară dealul, flotări și genuflexiuni lângă saivane. Ba uneori se prinde-n luptă dreaptă cu vecinii, exact ca-n imaginile surprinse de tatăl său cu telefonul.

Reporter: Dar cum ți-a venit ideea să mergi la lupte?
Ilinca Manta: Am văzut o fată și m-am gândit că pot și eu să fac!
Reporter: Unde ai văzut fata?
Ilinca Manta: La lupte, la noi. Și a venit și un antrenor. Și a văzut că pot. Și a zis că pot și eu să... să mă duc și eu la antrenamente acolo și să văd ce fac.
Reporter: Când ați auzit că merge la lupte, ce ați zis? Ia uite-o!
Mama: Am crezut-o în stare, pentru că de mică a fost cam băiețoasă așa...
Reporter: Ilinca, ce cari acolo?
Ilinca Manta: Uruială pentru porci!
Mama: Haideți, că le dă și de mâncare la purcei.
Reporter: Vă ajută când e liberă?
Mama: Tot timpul! Ea... La 5 este trezirea la ea! 5 dimineața! După aceea se duce și-și face antrenamentul pe coastă! La noi aici la țară, dacă n-avem echipament de forță, facem pe câmp, unde putem.

Dincolo de sport... Ilinca e campioană și la școală. Are doar FOARTE BINE! A câștigat trei medalii în niciun an de când a pășit pe saltea. De două ori locul întâi și un loc trei, când a concurat cu copii mai mari, la categorie mai mare. Vrea însă totul. La jumătatea lui octombrie, va concura la campionatele naționale de la Târgu Mureș, unde țelul este doar unul: să aducă medalia de aur acasă. Apoi... va încerca să cucerească lumea.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Cea mai frumoasă femeie din lume”, gata să spună totul despre Năstase: ”Nu mai pot să trăiesc în minciună. E dureros ce mi se întâmplă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O cățelușă Golden Retriever s-a născut cu blana verde, iar imaginile cu ea au ajuns virale

Alertă de pestă porcină în Olt. Peste 11 mii de animale au fost sacrificate la o fermă

FCSB este noua campioană a României. Echipa nu mai câştigase titlul din 2015

OMS spune că riscul infectării oamenilor cu gripa aviară este o „preocupare enormă”. „Rata mortalității este extraordinar de mare”

Partenerii noștri