Live

Video Exclusiv Povestea impresionantă a medicului care și-a tratat pacienții din scaunul cu rotile: "Oxigenul era legat de cărucior, așa am lucrat"

Data actualizării: Data publicării:
Când toți bătrânii și angajații din centru s-au îmbolnăvit, medicul i-a tratat din căruciorul cu rotile. Foto: Captură Digi24

Un medic din Cluj-Napoca, infectat cu noul coronavirus, și-a îngrijit pacienții din scaunul cu rotile și aproape că a ajuns prea târziu la spital. Povestea lui este un exemplu de dăruire. În vârstă de 72 de ani, medicul și-a pus propria viață în pericol ca să îi salveze pe cei aflați în grija sa.

Aplauze, flori și lacrimi de bucurie. Așa a fost primit un medic din Cluj-Napoca în centrul social pe care îl conduce. Bărbatul a făcut o formă gravă de COVID-19 și a fost internat la terapie intensivă. A ajuns la spital foarte târziu din cauză că a stat să-i îngrijească pe cei 80 de bătrâni și 30 de angajați din centrul social.

"Gata, domnule doctor, ați ajuns acasă", așa l-au întâmpinat angajații centrului pe medicul Szentágotai Loránt. "Când s-a întors din spital, tot personalul era afară în curte și am plâns", a spus unul dintre ei. 

"Aproape 10 luni, am reușit să nu avem niciun caz", povestește medicul erou. Când toți bătrânii și angajații din centru s-au îmbolnăvit, medicul i-a tratat din căruciorul cu rotile.

"Personalul mă ducea cu căruciorul, oxigenul era legat de cărucior și așa am lucrat 3 zile până când s-a rupt filmul. Am căzut jos, nu am mai știut nimic, am ajuns la spital. Sincer, toata lumea a crezut că s-a terminat, deja medicii anunțau familia că înmormântarea se face repede. M-am trezit după din comă, eram convins că am murit. Ultimele momente, când știi că trebuie să mori, eram conștient ca nu mai am nicio șansă. Când m-am trezit, mă uitam în jur si îmi explica doctorița, domnul doctor, v-ați revenit, ați fost intubat, zic nu se poate, eu sunt mort", mai povestește Szentágotai Loránt.

Medicul a învins boala și a revenit să-și îngrijească pacienții 

La 72 de ani, a învins boala. Chiar dacă nu este recuperat complet, și-a reluat munca în centrul social pe care l-a înființat în 1994.

" Toată lumea îmi spune că de ce nu m-am internat. Pur și simplu, nu puteam. După 27 de ani de lucrat aici, nu puteam abandona pacienții în starea în care erau, a fost extraordinar de greu, dar dacă ar fi cazul, aș mai face încă o dată", mai spune doctorul devenit erou pentru pacienții săi, cărora le-a insuflat optimism și dorință de viață:

- Prin boală, cum ați trecut?

- Greu, dar sunt aici, că sunt optimistă, nu mă las, încă nu vreau să mor.

- Câți ani aveți?

- 89, am trecut.

10 vârstnici au murit din cauza infectării cu noul coronavirus. Pentru cei care au învins boala, a fost esențial ajutorul primit în centrul social. Doctorul este și el optimist:

- Suntem echipați, cu tot, avem defibrilator, tot ce este necesar pentru reanimare.

- Deci este o sală de terapie întensivă?

- Da, care a fost supra solicitată în perioada aceea. Aici a fost singurul caz, care și-a revenit foarte bine, deja mănâncă singur. 
- Aici sunt greutăți pentru mâna bolnavilor, să facă mișcări respiratorii, să forțeze, să fie cu greutate.

- Pentru cei post covid?

- Da.

Când a ajuns la Spitalul de Boli infecțioase din Cluj Napoca, medicul avea plămânii afectați de boală în proporție de 70%. Acum, face recuperare alături de bătrânii pe care îi îngrijește.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Haos pe Aeroportul din Cluj-Napoca. Zeci de pasageri nu au mai putut urca în avion pentru că scannerele de securitate s-au stricat

Chirurgul din București care a uitat o compresă în corpul unei paciente, iar aceasta a murit, a fost plasat în arest la domiciliu

Patru studente din Cluj au inventat brățara pentru persoanele cu deficiențe de auz, care convertește muzica în vibrații

Un medic din București, cercetat după ce ar fi uitat o compresă în abdomenul unei paciente. Femeia a făcut septicemie și a murit

Partenerii noștri