Live

Streinu-Cercel: Să începem să testăm la fiecare scară de bloc. Vreţi să scăpăm mai uşor şi fără victime, asta va trebui să facem

Data actualizării: Data publicării:
Adrian Streinu-Cercel. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Medicul Adrian Streinu-Cercel propune "testarea la fiecare scară de bloc" pentru limitarea transmiterii virusului SARS-CoV-2. Prezent duminică la Biblioteca Națională din Capitală, unde se desfășoară Maratonul vaccinării, preşedintele Comisiei de sănătate din Senat a declarat că "trebuie să dăm oamenilor o şansă de a fi diagnosticaţi din prima, pentru că la un diagnostic precoce, şansa de supravieţuire creşte considerabil". 

"Ar trebui luate o serie de măsuri prin care să se încerce limitarea transmiterii acestui virus, ba mai mult decât atât, să începem să testăm la fiecare scară de bloc, în aşa fel încât să dăm oamenilor o şansă de a fi diagnosticaţi din prima, pentru că la un diagnostic precoce, şansa de supravieţuire creşte considerabil", a afirmat senatorul PSD Adrian Streinu-Cercel, duminică, la Biblioteca Naţională, unul dintre cele şase centre din Capitală unde se desfăşoară, până luni dimineaţă, "Maratonul vaccinării pentru viaţă".

Întrebat ce înseamnă la fiecare scară de bloc, Streinu-Cercel a spus: "Oamenii din domeniul epidemiologiei trebuie să coboare în stradă pentru a preveni transmiterea virusului din om în om. Vreţi să scăpăm mai uşor şi fără victime, asta va trebui să facem. Atunci ne vom limita la ceea ce avem şi să nu ne mirăm".

Potrivit lui Streinu-Cercel, la rata actuală de incidenţă, numărul pacienţilor de COVID va continua să crească, dar ne îndreptăm "spre un platou al numărului de cazuri".

"La rata de transmitere pe care o cunoaştem în momentul de faşă ne aşteptăm ca numărul pacienţilor să crească. Dacă pentru tulpina din Wuhan aveam o rată de transmitere de 1 la 3, în momentul de faţă este de 1 spre 10. În spatele fiecărei persoane cu un test la nivelul exudatului nazo-faringian pozitiv, avem încă 8 sau 10 persoane în spate asimptomatice şi de care nu se ştie. (...) Rezultatele restricţiilor se văd după şase săptămâni. Şi este uşor de calculat, pentru că luaţi în calcul o incubaţie de circa 14 zile, la această incubaţie de 14 zile se mai pune, de obicei, încă o săptămână, deci înseamnă 21 de zile, interval în care te uiţi să vezi care este dinamica infectărilor. Şi atunci, asta se multiplică cu un coeficient şi undeva la 6 săptămâni ar trebui să fim pe o pantă net descendentă. Deocamdată, suntem spre un platou", a explicat Streinu-Cercel, potrivit Agerpres.

Medicul infecţionist a îndemnat la vaccinare şi la purtarea măştii din momentul ieşirii din locuinţă până la revenirea acasă.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șeful Spitalului Caracal şi doi foşti directori, acuzați de DNA că au plătit ilegal stimulente de risc din fonduri europene

Șeful ROMARM știa că încheie o afacere păguboasă pentru România. Instalațiile nu funcționau, măștile erau lipite manual (DNA)

După eliminarea restricțiilor anti-COVID, China schimbă metodologia și raportează mai puține decese deși numărul bolnavilor a explodat

A treia zi cu număr record de infectări cu COVID-19, în China. Sunt focare în aproape toate regiunile

Partenerii noștri