Live

Tanczos Barna: Decizia Blue Air de a nu relua zborurile este „absolut nejustificată”. AFM i-a spus să ceară eșalonarea datoriei

Data actualizării: Data publicării:
Tanczos Barna. Foto: Facebook

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că AFM a fost cea care a invitat Blue Air să ceară reeșalonarea datoriilor, pentru a rezolva criza generată de suspendarea zborurilor companiei. Dar, deși i-au fost deblocate conturile, operatorul aerian a anunțat că nu va relua zborurile înainte de 10 octombrie. Este o decizie „absolut nejustificată”, a spus ministrul la Digi24.

„Măsura luată de Blue Air a fost absolut nejustificată. Au mai fost executări silite împotriva Blue Air în trecut, de către AFM. Nu s-au suspendat zborurile atunci. O companie serioasă nu suspendă zborurile la o executare silită în jumătate de oră după primirea veștii de la bancă. A doua zi avioanele ar fi putut zbura din punctul meu de vedere”, a spus el.

„Blue Air nu a contestat creanța niciodată, discuțiile sunt de luni de zile, s-au purtat corespondențe pe solicitare de documente pe pentru a porni un proces de eșalonare. Aceste documente nu au ajuns la AFM. Au venit imediat după ce a făcut acel apel să aducă documente, să ceară o eșalonare. Atunci s-a făcut acea eșalonare și au fost deblocate conturile a doua zi.Pe un an au fost eșalonate datoriile. 28,7 milioane de lei datorie e o sumă imensă. Niciun funcţionar public nu-și permite să nu ia măsuri de notificare și dacă nu răspunde compania, să meargă până la capăt”, a explicat ministrul.

„La momentul respectiv, Guvernul căuta soluțiile de rezolvare a crizei. Acest apel către Blue Air a fost parte a acestei munci în echipă. Dl prim-ministru a dispus Ministerului Transporturilor de aducere acasă a cetățenilor, dl Aurescu, Ministerul de Externe, a ajutat prin consulate, la centralizarea informațiilor privind numărul de călători din diverse țări. Noi a trebuit să găsim soluția de deblocare – practic, AFM a trebuit să găsească soluția, deci a fost o muncă în echipă”, a adăugat Tanczos Barna.

„Din păcate, Blue Air, după deblocarea conturilor a spus că va relua zborurile în câteva zile, după care a zis că va relua zborurile într-o lună și nu știm ce se va întâmpla. Sunt măsuri absolut nejustificate”, a continuat el.

Întrebat dacă a simțit un șantaj la adresa statului din partea companiei aeriene, ministrul a răspuns: „Eu am simțit un mod ciudat de a pune problema prin această măsură absolut nejustificată și o încercare de a da vina pe statul român”.

El a negat speculațiile că s-ar fi dorit falimentul Blue Air pentru a face loc pe piață unei companii din Ungaria.

„Nu aveam de unde să știm noi, cei de la minister, că această companie o să ajungă pe lista celor care sunt în executare silită. Au fost peste 350 de companii și primării în executare silită doar între 1 august și 7 septembrie. Sunt sute de datornici care, dacă nu plătesc la timp, intră pe o procedură standard de executare silită. Așa trebuie să acționeze o companie care recuperează bani de la companii private și de la datornici. Orice discuție despre o altă compane este o aberație și resping cu fermitate orice insinuare”, a spus Tanczos Barna.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Una dintre cele mai frumoase femei din România, spectacol în Giulești după Rapid - Universitatea Craiova: ”Siuuuu”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tanczos Barna, despre Roşia Montană: Îmi aduc aminte discuţiile despre proces. Ciucă a dat dispoziţie să nu vorbim până nu se termină

Tanczos Barna i-a dat lui Ciolacu manuale despre istoria Ținutului Secuiesc. „Secuii și-au pierdut autonomia aici, la Siculeni”

Planul de restructurare a companiei Blue Air a eșuat. Comisia Europeană ordonă recuperarea ajutorului dat de statul român în pandemie

Tanczos Barna: Sancţiunea cea mai drastică pentru parlamentarii agresori să vină de la oameni, să nu-i mai voteze

Partenerii noștri