Tanczos Barna, despre Roşia Montană: Îmi aduc aminte discuţiile despre proces. Ciucă a dat dispoziţie să nu vorbim până nu se termină

Data publicării:
Tanczos Barna face declarații.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, luni, despre procesul câştigat de România privind litigiul de la Roşia Montană, că îşi aduce aminte cu exactitate discuţiile cu privire la acest proces, când premierul Nicolae Ciucă le-a dat dispoziţie să nu vorbească până nu se termină. Fostul ministru al mediului a mai spus că a avut şi el informaţii pesimiste de la avocaţi şi a fost un meci câştigat în prelungiri, miraculos.

Tanczos Barna a declarat în emisiunea România Politică de la Prima News că miniştrii Kelemen Hunor şi Korodi Attila au fost cei doi miniştri care nu s-au lăsat impresionaţi de presiunile şi lobby-ul celor de la Gold Corporation şi în perioada dânşilor acest proiect Roşia Montană a fost blocat pe legea românească şi pe procedurile legale.

”Fiind la minister ( Ministerul Mediului, nr) îmi aduc aminte cu exactitate discuţiile cu privire la acest proces, când domnul prim-ministru Ciucă ne-a dat dispoziţie ca nimeni să nu vorbească despre proces până nu se termină. Din acest punct de vedere, domnul Boloş se va supăra pe mine, dar nu ar fi trebuit să vorbească. Încă o lună de aşteptare ar fi fost bine venită. Sunt convins că premierul a primit informări de la ministru, pentru că nici domnul Ciolacu, nici domnul Ciucă nu au vorbit cu avocaţii”, a mai declarat Barna, citat de News.ro.

El a menţionat că a avut, la rândul lui, când era ministru, informaţii de la avocaţi în acest caz.

”Am avut şi eu informaţii de la avocaţi, şi erau informaţii pesimiste. Nu m-aş fi mirat, după acele informaţii pesimiste, dacă am fi pierdut. A fost un meci câştigat în prelungiri, într-un mod miraculos”, a mai arătat Tanczos Barna.

Senatorul UDMR a subliniat că, dacă s-ar fi mers pe aceeaşi linie la Ministerul de Finanţe, de a nu face declaraţii, ar fi fost mult mai bine.

”Este o victorie de răsunet pentru România, o victorie care scapă bugetul de o presiune, scapă Guvernul de o presiune şi la această victorie au lucrat toţi premierii, toţi miniştrii, care timp de 10 ani, cât a durat procesul, au adus o contribuţie”, a completat Tanczos Barna.

Tribunalul arbitral de la Washington a respins vineri pretenţiile reclamanţilor în cazul Roşia Montană, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), obligând companiile să plătească României cheltuielile de judecată, dar şi dobândă.

„Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, prevede decizie.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri