Live

Periferie vs oraș, avantaje și dezavantaje. Care e cea mai mare suburbie din România

Data publicării:

Tot mai mulţi români fug de aglomeraţia din metropole şi cumpără locuinţe la porţile oraşelor mari. Preţurile caselor sunt mult mai mici și poate fi o investiţie bună. Doar că, în multe cazuri, străzile nu sunt asfaltate, iar casele nu sunt racordate la utilităţi. Cea mai mare suburbie din România se află lângă orașul Cluj-Napoca. Acolo sunt construite peste 17 mii de locuinţe.

Prețurile locuinţelor din marile oraşe sunt şi cu 45% mai mari faţă de cele din suburbii. De exemplu, în centrul municipiului Cluj-Napoca, preţul pe metru pătrat util costă aproximativ 1.300 de euro, iar în comuna Floreşti, aflată imediat lângă oraş, nu depăşeşte 700 de euro.

„E un loc mai liniștit, prețuri mai bune la apartamente, apartamente noi, mai mari”, spune o tânără.
„Pentru început am ales pentru zona, când am fost noi nu era foarte mare aglomerație, acum s-a aglomerat și aici, și în Florești”, spune o altă femeie.

Într-adevar, românii economisesc o sumă importantă de bani dacă își cumpără o casă într-o suburbie. Însă diferența de bani vine cu dezavantaje. De exemplu, lânga București, în Popești Leordeni, a doua cea mai mare suburbie din România, multe locuințe nu sunt racordate la utilități, iar locurile de parcare sunt limitate. Drept urmare, mulți șoferi parchează pe câmp.

„Au fost locuri pe alte străzi, pe Fermei, care la demisol au refulat și le-au sărit toate, faianța, toate. Și cine i-a despăgubit? Nimeni!”, spune o localnică.

„Dacă mai mult se fac blocuri, ei nu se gândesc și la locuri de joacă”, adaugă ea.

„Ar trebui să fie ceva amenajat, dar dacă nu avem locuri... unde să parcăm?”, spune un șofer.

Însă, în ciuda acestor inconveniente, suburbiile vor continua să se dezvolte, spun specialiștii.

„Reprezintă o necesitate atât pentru dezvoltatori, cât şi pentru cumpărători, având în vedere că zonele centrale sunt destul de aglomerate şi este necesară o extindere a Bucureştiului în condiţiile în care se estimează că populaţia Bucureştiului se va creşte în următorii ani la aproximativ 4 milioane de locuitori”, arată Bogdan Ivan, reprezentant al unei societăți de dezvoltatori imobiliari.

În topul celor mai mari suburbii din România se află încă o localitate din vecinătatea Capitalei, Bragadiru, cu 6.000 de locuinţe. Urmează Dumbrăviţa, de lângă Timişoara, şi Năvodari, din Constanţa.

Cele mai mari suburbii

Floreşti, Cluj-Napoca 17.508 case
Popeşti-Leordeni, Ilfov 15.880 case
Bragadiru, Ilfov 6.373 case
Dumbrăviţa, Timişoara 5.000 case
Năvodari, Constanţa 4.500 case
(sursa: economica.net)

Citiți și: 

Periferia. Cum se trăiește după noile blocuri gri?

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cinci familii din Constanța ar fi plătit mii de euro avans pentru locuințe care nu erau de vânzare. Doi bărbați, acuzați de înșelăciune

Est-europenii cu bani încep să-şi cumpere case în Occident, să se pună la adăpost de războiul lui Putin (CNN)

Insula exclusivistă în care oamenii dau case gratis, deși proprietățile pot depăși 3,6 milioane de dolari. Există însă o condiție

Bucureștiul are printre cele mai scăzute prețuri la locuințe din Europa

Partenerii noștri