Live

Banca Centrală Europeană vrea să folosească inteligenţa artificială pentru a înţelege mai bine inflaţia

Data publicării:
Sediul Băncii Centrale Europene. Foto: Profimedia

Banca Centrală Europeană analizează modul în care inteligenţa artificială ar putea ajuta la înţelegerea inflaţiei, după ce ani întregi au fost presiuni subevaluate asupra preţurilor şi a fost întârziată demararea celei mai agresive înăspriri a politicii monetare din istoria instituţiei, relatează Reuters.

Alăturându-se numărului ridicat de firme care folosesc deja AI, BCE explorează acum moduri de procesare şi analizare a milioane de date, inclusiv cele privind preţurile, statisticile companiilor, noile articole şi documentele de supervizare bancară, pentru a produce analize mai bune necesare adoptării deciziilor de politică monetară, potrivit Agerpres.

„Inteligenţa artificială ne oferă noi moduri pentru a colecta, analiza şi interpreta aceste date disponibile masive, astfel încât informaţiile să poată fi folosite pentru analiza statisticilor, gestionarea riscului, supervizare bancară şi politică monetară”, se arată într-o postare publicată joi de BCE.

Ani întregi, BCE a subevaluat inflaţia şi au existat semne de întrebare privind modelele şi viabilitatea analizelor instituţiei.

Folosind AI, BCE vrea să adâncească înţelegerea comportamentului de stabilire a preţurilor şi dinamicile inflaţiei. BCE colectează pe scară largă datele privind preţurile în timp real dar cifrele nu sunt structurate şi sunt inadecvate pentru calcularea inflaţiei. Astfel încât BCE vrea să-şi structureze datele şi să-şi îmbunătăţească analizele cu ajutorul AI.

De asemenea, BCE va folosi AI pentru a-şi simplifica comunicarea, a lupta contra criticilor care spun că limbajul său este prea tehnic şi complex pentru a fi înţeles de oamenii obişnuiţi.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu e supărat pe scumpirea detergenților: Din punctul meu de vedere, nu are niciun fundament economic

Inflația ar putea ajunge la 4,9% la finalul anului. Care este prognoza BNR pentru 2025

Rata inflației a scăzut sub 6% în aprilie. Care sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult și pentru ce plătim mai puțin

The Economist: De ce tot mai multe rusoaice par dornice să se mărite cu bărbați din China. Se plâng că rușii sunt bețivi și leneși

Partenerii noștri