Live

Rubla e din nou în picaj, după ce banca centrală a Rusiei a renunțat la câteva măsuri dure pentru controlul monedei

Data publicării:
Ruble rusești și copeici. Foto: Profimedia

Rubla rusească a scăzut drastic luni, aproape anunlând câștigurile înregistrate în săptămâna precedentă, după ce banca centrală a decis să relaxeze măsurile temporare de control al capitalului, relatează Reuters.

Vineri seara, banca centrală a declarat că va renunța la comisionul de 12% pentru cumpărarea de valută prin brokeraj, începând cu 11 aprilie, și va ridica interdicția temporară de a vinde valută persoanelor fizice începând cu 18 aprilie.

Cursul a scăzut la 82,09 de ruble la un dolar, în deschiderea pieței de la Moscova, de la 71 de ruble pe dolar, vineri. Și-a revenit apoi ușor, la 79,90 de ruble pentru un dolar.

Decizia de a renunța la comisionul de 12% pentru operațiunile valutare înseamnă că speculatorii vor putea tranzacționa din nou, a explicat compania Alor Brokerage.

Dar banca centrală a Rusiei nu a renunțat în totalitate la controlul asupra monnedei. 80% din veniturile în valută obținute de către companiile axate pe export trebuie în continuare convertite în ruble, iar dobânzile rămân mari, chiar dacă banca centrală și-a redus în mod neașteptat dobânda cheie de la 20% la 17% săptămâna trecută.

Analiștii ITI Capital au spus că Rusia primește aproximativ 1,4 miliarde de dolari pe zi din venituri din export, iar rubla s-ar putea consolida și mai mult, având în vedere controlul asupra capitalului rusesc și scăderea importurilor.

Rubla a scăzut în urma sancțiunilor occidentale, chiar dacă săptămâna trecută a înregistrat o revenire. Rusia este în continuare amenințată să intre în capacitate de plată, în urma acestor sancțiuni dure.

Rusia a amenințat cu acțiuni în justiție dacă Occidentul va încerca să o forțeze să intre în incapacitate de plată.

„Bineînțeles că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii își primesc plățile”, a spus luni ministrul de finanțe Anton Siluanov.

„Vom prezenta în instanță documentele care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât și în ruble. Nu va fi un proces ușor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăților”, a adăugat el.

Siluanov nu a detaliat opțiunile legale ale Rusiei. Rusia riscă să intre în incapacitate de plată pentru prima dată după mai bine de un secol, după ce la începutul acestei săptămâni a făcut aranjamente pentru a efectua o rambursare a unei obligațiuni internaționale în ruble, chiar dacă plata era scadentă în dolari americani.

Săptămâna trecută, Siluanov a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că își plătește creditorii.

„Rusia a încercat cu bună credință să plătească creditorii externi. Cu toate acestea, politica deliberată a țărilor occidentale este de a crea în mod artificial, prin toate mijloacele, o incapacitate de plată”, a spus ministrul rus.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Tatăl meu `a explodat`!” A spus totul după 7 ani: ”Eram minoră și e o infracțiune”. Cu ce se ocupă tânăra

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu 20.000 de dolari bucata

Kremlinul spune că „soarta lui Zelenski este pecetluită”. Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”

Cei doi ucraineni uciși de un rus în Germania erau soldați aflați la tratament în Bavaria

Un ofiţer german care se ocupa de echipamentele Bundeswehr le dădea informații secrete rușilor. Acum a fost trimis în judecată

Partenerii noștri