Linia fierbinte a frontului. Soldații ucraineni se retrag din fața rușilor în trei localități din Donețk, spune șeful armatei Kievului

Data actualizării: Data publicării:
soldati ucraineni pe tanc
Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că situația de pe linia frontului s-a înrăutățit în contextul multiplelor atacuri rusești. FOTO: Profimedia Images

Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că situația de pe linia frontului s-a înrăutățit în contextul multiplelor atacuri rusești. El a afirmat că forțele ucrainene s-au retras din unele poziții din estul regiunii Donețk, scrie BBC.

Potrivit lui Sîrski, armata ucraineană s-a retras spre vest din localitățile Berdichi, Semenivka și Novomykhailivka din regiunea Donețk, scrie Kiev Independent.

Rusia încearcă să profite de superioritatea sa armată și de artilerie înainte ca forțele ucrainene să primească ajutorul în armament atât de necesar. Săptămâna trecută, SUA au aprobat un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari (49 de miliarde de lire sterline) pentru Ucraina. Dar noile arme americane nu au ajuns încă pe linia frontului, acolo unde trupele ucrainene fac față de luni de zile luptelor, fără muniție, trupe și apărare aeriană.

„Situația de pe front s-a înrăutățit”, a declarat duminică generalul Sîrski într-o postare pe serviciul de mesagerie Telegram.

El a confirmat că forțele ucrainene s-au retras din unele poziții într-o zonă din Donețk care făcuse parte dintr-o linie defensivă, stabilită după ce Rusia a capturat Avdiivka în februarie. Mare parte a luptelor au avut loc în jurul Chasiv Yar, o fortăreață controlată de Kiev, la care Rusia a încercat să ajungă după ce a capturat Avdiivka. Moscova și-a asigurat „succese tactice în unele zone”, a spus el. Generalul a adăugat că în acele zone, unitățile care au suferit pierderi au fost suplimentate cu noi brigăzi ucrainene, într-un efort de a „restabili capacitatea de luptă”.

Ministerul rus al Apărării a raportat duminică faptul că trupele sale au capturat satul Novobakhmutivka, la aproximativ 10 km nord de Avdiivka.

Generalul Sîrski a devenit comandant șef al forțelor armate ucrainene în februarie, după zvonuri privind diferendele dintre predecesorul său, Valerii Zalujnyi, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

La începutul lunii aprilie, generalul Sîrski a avertizat că situația pe frontul de est  s-a „înrăutățit semnificativ”.

Comandantul Gărzii Naţionale a Ucrainei, Oleksandr Pivnenko, a declarat săptămâna aceasta că se aşteaptă la o încercare a forţelor ruse de a avansa spre Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, care se află în apropierea graniţei cu Rusia.

Președintele american Joe Biden a semnat în această săptămână un pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari (76 de miliarde de lire sterline) pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Senatul a adoptat un pachet de ajutor similar în februarie, dar un grup de conservatori l-a blocat. Vineri, Pentagonul a transmis că va „grăbi” trimiterea de rachete de apărare aeriană Patriot și muniția de artilerie în Ucraina, ca parte a noului său pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari, care vine din ajutorului de 61 de miliarde aprobat de Congresul SUA. Din februarie 2022 până în ianuarie 2024, SUA au oferit Ucrainei ajutor militar de peste 40 de miliarde de dolari, potrivit organizației germane de cercetare, Institutul Kiel.

ISW: Este puțin probabil ca Rusia să obțină câștiguri semnificative pe termen scurt lângă Avdiivka, în ciuda retragerii ucrainene

Este puțin probabil ca forțele ruse să „pătrundă semnificativ din punct de vedere operațional” la vest de Avdiivka din regiunea Donețk, în ciuda retragerilor limitate ale trupelor ucrainene din cele trei localități, a evaluat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA pe 28 aprilie, scrie Kiev Independent.

În ciuda retragerilor ucrainene, ISW a observat că, fără trupe rusești suplimentare pentru a combate rotațiile anticipate ale Ucrainei, capacitatea Rusiei de a face progrese tactice rapide suplimentare în zonă ar fi probabil limitată.

ISW observă în prezent că retragerile ucrainene de la Berdichi, Semenivka și Novomykhailivka „nu au facilitat câștigurile tactice rapide ale Rusiei”.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri