Live

Amendă record pentru cartelul contoarelor

Data publicării:

Amendă record dată de Consiliul Concurentei, aproape 16 milioane de euro. E recordul anului trecut pentru cinci firme care instalau contoare pentru măsurarea consumului de energie electrică. Sancţionaţi sunt şi un distribuitor şi furnizor de curent.

Potrivit inspectorilor de concurenţă, companiile şi-au împărţit licitaţiile organizate de distribuitorii de energie pentru achiziţia de astfel de echipamente. Inspectorii acuză şi că angajaţi ai Electrica s-ar fi consultat cu aceste firme atunci când au întocmit caietele de sarcini pentru licitaţii. Efectul a fost creşterea artificială a preţurilor la contoare, iar costurile se regăseau în facturile plătite de toţi consumatorii.

Consiliul Concurenţei a recomandat Autorităţii de Reglementare în Energie să verifice impactul acestor înţelegeri în facturi. A fost o înţelegere care s-a întins pe perioadă de opt ani.

Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost deschisă în 2015 şi a vizat iniţial 7 firme, însă una dintre ele a cooperat cu inspectorii şi a scăpat de amendă.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Vrem să recuperăm și prejudiciul cauzat clienților și atunci discutăm cu Autoritatea de reglementare, ANRE, ca în viitor în calculul tarifului de distribuție să facă o reducere astfel încât să se recupereze paguba generată prin aceste trucări de licitație.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chiriţoiu: Anul acesta trebuie pregătiți paşii următori ieşirii din mecanismul de plafonare a preţurilor la energie

Polițele RCA s-ar putea scumpi din ianuarie, avertizează șeful Consiliului Concurenței

Președintele Consiliului Concurenței despre viitorul TAROM: "Va primi bani noi ca să se restructureze. Va fi o companie mai mică"

Ciolacu: Unde a fost Consiliul Concurenţei când a văzut că cineva ocupă 80% din piaţă?

Partenerii noștri