Ciolacu: Unde a fost Consiliul Concurenţei când a văzut că cineva ocupă 80% din piaţă?

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, participă la evenimentul de lansare a versiunii în limba română a 'Cartei Albe a IMM-urilor din România', în București, joi 6 octombrie 2022.
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților. Foto: Inquam Photos/ George Călin

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reproşat, miercuri, Consiliului Concurenţei că a permis companiilor din piaţa asigurărilor RCA să ocupe cote prea mari din piață, adăugând că președintele instituției, Bogdan Cirițoiu, nu mai are dreptul să "își dea cu părerea" pe subiect, informează Agerpres.

Într-un interviu pentru Europa FM, Marcel Ciolacu a fost întrebat ce părere are despre recomandarea președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, ca plafonarea preţurilor polițelor RCA să vină la pachet și cu o limitare în ceea ce priveşte preţul reparaţiilor.

"Dacă e aşa deştept preşedintele Consiliului Concurenţei, de ce nu vine el să conducă România? Domnul Chiriţoiu are tupeul să mai vină să îşi dea cu părerea? E o instituţie anchilozată. Cum e posibil - şi pentru ASF, şi pentru Consiliul Concurenţei - să ai patru falimente, pe acelaşi domeniu, şi după al patrulea faliment să facem aceleaşi greşeli şi să nu ai nimic pregătit să intervii rapid? Primul a ocupat cât mai mult din piaţă. A venit cu un preţ mic, era clar că la un moment dat va intra în faliment. E nesustenabil. A mers un faliment. Al doilea a ocupat 80% din piaţă, a dat faliment. Nici Consiliul Concurenţei, nici ASF nu au făcut modificările. Măcar ASF a avut bunul simţ să vină în Parlament, forul care l-a votat, şi să dea explicaţii", a spus liderul PSD.

El a menţionat că o firmă de asigurări nu ar trebui să ajungă să ocupe 80% din piaţă şi să facă preţul.

"Nu ai voie să ocupi atât din piaţă. Aici e rostul Consiliului Concurenţei. Unde a fost Consiliul Concurenţei când a văzut că cineva ocupă 80% din piaţă, având un preţ redus? Pe urmă, când a ocupat 80% din piaţă, a făcut preţul pieţei. De aceea există Consiliul Concurenţei - să nu existe aşa ceva", a spus preşedintele PSD.

Acesta a discutat și despre intrarea CEC sau EximBank pe piața asigurărilor.

"CEC-ul şi Exim-ul trebuie să îşi asume. Statul român nu mai are această pârghie într-o zonă atât de sensibilă şi într-un serviciu public, astfel încât să transferi imediat când, Doamne fereşte, se întâmplă un faliment. Nu când a devenit o practică şi nimeni nu a venit cu modificări. (...) Firma de stat, în primul rând, nu e nevoie ca statul să o impună pe piaţă, pentru că dezechilibrezi piaţa. Îţi trebuie firma de stat când, din greşeală sau... ceva excepţional, cineva a intrat în faliment", a completat Ciolacu.

El a precizat că ASF, în calitate de reglementator, trebuie să facă propuneri de modificări legislative, pentru a rezolva problemele din sistem.

"Avem acest dar de a reinventa apa caldă. Trebuie să vedem care e legislaţia şi practica europeană. Şi să venim, exact cum este acolo, să creăm acel sistem concurenţial şi să nu se mai întâmple. (...) În momentul în care există o emoţie, întotdeauna preţurile cresc. Şi ştim lucrul acesta. Şi cred că nu ne dorim acest lucru. Toată lumea care este asigurată în acest moment, este despăgubită şi vom vedea unde trebuie găsit echilibrul între costurile de reparaţii şi preţul asigurărilor", a indicat Marcel Ciolacu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, miercuri, că dorinţa Cabinetului, exprimată şi de premier, este ca statul român să aibă o prezenţă activă în domeniul asigurărilor, menţionând că există un demers cel mai probabil legat de CEC prin intermediul căruia să poată intra pe piaţa asigurărilor auto.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri