Live

Guvernul ajută primăriile cu subvenții pentru căldură

Data actualizării: Data publicării:
Guvernul a aprobat reglementările pe baza cărora se vor acorda autorităților locale subvenții pentru plata căldurii. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a aprobat, luni, reglementările pe baza cărora Ministerul Dezvoltării va oferi autorităţilor publice locale subvenţie pentru plata facturilor de termoficare.

Conform unui comunicat transmis de Ministerul Dezvoltării, până la epuizarea bugetului iniţial, de 400 de milioane de lei, destinat subvenţiilor pentru termoficare, ministerul va continua să acorde sprijin pentru facturile pentru lunile ianuarie şi februarie ale anului în curs, dar, suplimentar, la cererea autorităţilor locale, va putea acorda şi fonduri în plus.

„În baza reglementărilor în vigoare până acum, ministerul avea posibilitatea să ofere o subvenţie autorităţilor locale pe raza cărora funcţionează sisteme de termoficare pe bază de gaz, în limita a 50% din valoarea facturii care depăşea preţul plafonat”, precizează ministerul.

Modificarea adoptată luni prevede posibilitatea acordării unui sprijin suplimentar de cel mult două ori subvenţia iniţială, pentru facturile din lunile ianuarie şi februarie 2022, şi includerea autorităţilor locale care au sisteme de termoficare pe bază de păcură, a explicat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

„Obiectivul Ministerului Dezvoltării este să asigurăm funcţionarea sistemelor de termoficare în sezonul rece. Am înţeles că aceste facturi ridicate sunt o povară pentru bugetele locale. Astfel, prioritatea rămâne acordarea sprijinului iniţial, de 50%, dar, dacă bugetul ne permite şi dacă autorităţile locale ne trimit cerere în acest sens, vom oferi un sprijin mai mare pentru lunile care au rămas din această iarnă, pentru a compensa cheltuielile de până acum ale autorităţilor locale”, a subliniat ministrul Dezvoltării.

Totodată, actul normativ adoptat luni prevede posibilitatea ca autorităţile publice locale, până la epuizarea bugetului, să utilizeze excedentele bugetare pentru a asigura fondurile necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2021-2022, potrivit Agerpres.

„În complementar faţă de sistemul de compensare care astăzi există prin legea 259/2021 şi care se desfăşoară tot din bugetul Ministerului Dezvoltării, acum se creează o nouă formă de sprijin pentru UAT-urile înscrise în acest program de subvenţionare, astfel încât pe lângă această subvenţionare care există astăzi - şi anume subvenţionarea cu 50% a diferenţei dintre preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale, de 0,250 lei/kWh; deci acordam până acum o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ - pentru lunile ianuarie şi februarie, prin această OUG, există posibilitatea alocării încă a unei sume egale cu maxim dublul sumei compensării”, a precizat Cseke, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Florin Răducioiu a spus totul. A descoperit cu un detectiv particular că este înșelat! Ce a urmat: ”Le tăia de gelozie”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marcel Ciolacu va discuta cu salariaţii din Guvern care protestează: Am să fac un teambuilding ca să ne cunoaştem mai bine

Sindicaliștii care protestează față de taxele mari pe salarii au ajuns la Finanțe. Reprezentanți ai BNS au intrat la discuții

Premierul Mihail Mișustin a prezentat lista miniștrilor. Cine a fost înlocuit și cine rămâne în noul guvern al lui Putin

Vladimir Putin nu renunță la Mihail Mișustin și îl propune din nou prim-ministru. Ce planuri are cu Șoigu și Lavrov

Partenerii noștri