Live

Premierul Dăncilă primește vești proaste de la Finanțe

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

România a primit de la UE în al doilea trimestru al anului fonduri mai mici cu 3,18 miliarde lei, fapt care a împiedicat atingerea nivelului trimestrial de încasări pe care și-l propusese Guvernul la începutul anului.

Rezultatele proaste obținute de România în al doilea trimestru al anului pe partea de fonduri europene (nu este o surpriză căci și în primul trimestru situația a fost aproximativ identică) au impedicat atingerea țintei de venituri pentru perioada aprilie-iunie 2018, potrivit datelor postate joi de către Ministerul de Finanțe, privind execuția bugetară.

Nici veniturile din TVA nu au fost strălucite și, în final, a rezultat un grad de realizare a colectării veniturilor de 97,2%.

Ce spune ministerul de Finanțe

  • Sumele primite de la Uniunea Europeană aferente proiectelor finanțate atât din cadrul financiar 2007-2013, cât și din noul cadru financiar 2014-2020, încasate în trimestrul al II-lea al anului 2018, au însumat 2.650,3 milioane lei și au reprezentat 0,3% din PIB, gradul de realizare faţă de nivelul programului trimestrial de încasări fiind de 45,4%.

  • nici în primul trimestru situația nu a fost mult mai bună. Acestea au reprezentat atunci 0,5% din PIB, prezentând un grad de realizare faţă de nivelul programului trimestrial de încasări de 63,1%.

  • Veniturile totale în al doilea trimestru au avut de suferit. Acestea au însumat 65.666,7 milioane lei (7,1% din PIB), gradul de realizare a programului trimestrial fiind de 97,2%.

  • Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 76.173,5 milioane lei şi au reprezentat 8,2% ca pondere în PIB. Comparativ cu ținta trimestrială, cheltuielile totale ale bugetului general consolidat s-au efectuat în proporție de 96,1%, ceea ce reprezintă o diminuare cu -3.125,2 milioane lei.

  • Cheltuielile de personal au fost în sumă de 22.276,7 milioane lei (2,4% din PIB) şi s-au efectuat în proporție de 105,0% față de nivelul estimat a se efectua în trimestrul al II-lea al anului 2018. Depășirea nivelului estimat pe trimestrul al II-lea, în cazul cheltuielilor de personal s-a datorat creșterilor față de nivelul estimat la bugetele locale (+12,0%), precum și în cazul bugetelor instituțiilor/activităților finanțate integral și/sau parțial din venituri proprii (+26,5%).

  • Cheltuielile cu bunuri şi servicii au reprezentat 1,1% din PIB şi s-au efectuat în proporție de 112,2% față de programul trimestrial. Depășirea nivelului estimat în cazul cheltuielilor cu bunuri și servicii s-a datorat creșterilor față de nivelul estimat la bugetele locale (+9,4%), precum și în cazul bugetelor instituțiilor/activităților finanțate integral si/sau parțial din venituri proprii(+53,4%).

Cifrele de joi ale Finanțelor vin să arunce o umbră asupra optimismului manifestat de premierul Viorica Dăncilă care joi a anunțat o rectificare „pozitivă” și un spor de venituri la bugetul de stat consolidat de șase miliarde lei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câciu, despre o posibilă recesiune: „Nu suntem într-o oază în care suntem feriţi de riscurile recesioniste”

Câciu răspunde editorialului lui Ghinea de pe Digi24.ro: Atât a înțeles politicianul care se laudă că a construit PNRR-ul țării

Cîțu, despre rectificare: E foarte complicat să înţeleg că vrei mai mulţi bani, când nu i-ai cheltuit pe cei care i-ai avut în 6 luni

Cîțu, despre ministerele care nu au cheltuit banii ceruți: Și la Transporturi sunt proiecte cu execuție aproape zero. Au o bilă neagră

Partenerii noștri