Live

Surse: FMI recomandă modificarea legii pensiilor. Va avea un impact de 1% din PIB în 2025

Data actualizării: Data publicării:
FMI estimează cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor la 0,5% din PIB, în 2024. Foto: Shutterstock

Specialiștii Fondului Monetar Internațional recomandă modificarea legii pensiilor, adoptată joi de Guvern. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres, FMI estimează cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor la aproximativ 0,5%  din PIB în 2024 şi adiţional 1% din PIB începând cu 2025.

Misiunea FMI pregăteşte, în urma vizitei în România, raportul final în baza articolului IV, pe care urmează să îl prezinte în board, pe tema situaţiei financiare a României.

Ca urmare a apariţiei proiectului de lege, raportul va cuprinde un paragraf care va sublinia că „proiecţia prezentată în raport nu include cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor, estimate la aproximativ 0.5% din PIB în 2024, şi adiţional 1% din PIB începând cu 2025”, a precizat sursa citată de Agerpres.

De asemenea, se va menţiona că aceste cheltuieli suplimentare implică o traiectorie a deficitului inconsistentă cu consolidarea bugetară şi atingerea ţintei de 3% din PIB.

Sursa citată a mai semnalat că reprezentanţii FMI subliniază că este necesar ca această componentă a legii care implică aceste cheltuieli "să fie reconsiderată, sau implementarea legii în forma propusă să fie reconsiderată".

Proiectul legii pensiilor, care a provocat controverse în Coaliţie, a fost aprobat joi de Executiv.

Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, anul 2024 va fi primul în care un Guvern va acorda două creşteri ale pensiilor, una cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, iar cealaltă prin recalculare.

Ea a afirmat joi că impactul suplimentar faţă de majorarea care era în legea actuală, cu recalcularea din septembrie până în decembrie 2024, se ridică la 10 miliarde de lei.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dezastrul economic provocat de schimbările climatice este de șase ori mai grav decât se credea (studiu)

China dezvăluie măsuri „istorice” pentru stabilizarea pieței imobiliare aflate în criză. Expert: „Este un pas curajos”

Trei „mituri urbane” care au dus România la periferia economiilor OCDE. Explicațiile economistului-șef al BNR, Valentin Lazea

Comisia Europeană a înrăutățit prognoza de deficit pentru România

Partenerii noștri