Ministrul Muncii, reacție nervoasă la nemulțumirile PNL: Ce se rostogolește e fals. 55 de miliarde e impactul total pe legea pensiilor

Data actualizării: Data publicării:
Captură de ecran 2023-11-09 144023

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a reacționat la nemulțumirile venite dinspre PNL, pe noua lege a pensiilor. Ea a precizat că s-a înțeles greșit și a precizat că a explicat în comisia de muncă că 55 de miliarde e impactul total pe aplicarea legii pensiilor.

Ministrul Muncii a spus la Guvern că ”ceea ce circulă nu are nicio legătură cu realitatea”. 

”Luni am fost în comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor, puteţi să luaţi înregistrarea, şi în comisia pentru muncă, pe datele pe care noi le aveam, am explicat care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie până în decembrie, absolut corect, aproximativ 55 de miliarde lei noi”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

”Asta înseamnă că ceea ce se rostogoleşte acum este fals, aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie până în decembrie”, a precizat ministrul Muncii. 

Ea a precizat că ministerul va da toate cifrele, pentru impactul  bugetar.

”Vă dau fişa financiară a proiectului, astfel încât dumneavoastră să vedeţi exact care este impactul. Faţă de majorarea cu 13,8%, care majorare oricum era prevăzută şi pe actuala formulă a legii, impactul suplimentar este de 10 miliarde”, a spus ministrul Muncii.

Concret, 55 de miliarde reprezintă impactul total pe aplicarea legii pensiilor care înseamnă majorare de la 1 ianuarie 2024 cu 13.8, adică rata inflației, și majorarea de la 1 septembrie 2024 după recalcularea a 5 milioane de pensii, ceea ce înseamnă și majorări de 40% pentru unele pensii. 30 de miliarde este impactul bugetar doar pe recalculări, adică pentru majorările care se aplică de la 1 septembrie încolo.

Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că trebuie clarificat care e suma reală, după ce aseară informații de la Ministerul Muncii arătau un impact bugetar de 55,6 miliarde de lei, mult mai mare față de calculele Ministerului de Finanțe. „Impactul e de 3% din PIB, ceea ce e enorm de mult și trebuie să identificăm sursele de finanțare”, a spus Ciucă.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri