Live

Gabriela Firea explică de ce Capitala nu are încă o centură verde

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Facebook/Gabriela Firea

Primarul General al Capitalei confundă Centura Verde cu șoseaua rutieră de centură. Gabriela Firea a precizat, duminică, că nu poate realiza Centura Verde a Bucureștiului din cauză că nu este șef al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere - entitatea care administrează centura rutieră a orașului. Centura Verde este însă un proiect adoptat de Consiliul General în august 2017 și prevede extinderea suprafețelor împădurite din jurul Capitalei.

Gabriela Firea, pe 30 august 2017: „S-a mai încercat demararea acestui proiect, Centura Verde a Capitalei, din nefericire nu s-a putut stabili o colaborare instituțională eficientă cu unitățile administrativ teritoriale din zona limitrofă, din zona metropolitană, din județul Ilfov, lucru care acum nu ne va mai împiedica. Așa cum știți, am fost senator de Ilfov, am o colaborare, consider, pozitivă și am și discutat, deja, cu administratorii și primarii, precum și consilierii primăriilor la care ne referim și care ne vor putea sprijini. Nu vom mai avea, de această dată, niciun obstacol sau nicio amânare a proiectului. Și eu voi fi prezentă la primele acțiuni de împădurire. Acest start nu-l mai putem rata de această dată. Vă garantez!”

Proiectul Centurii Verzi a Bucureștiului a început cu un protocol semnat între municipalitate şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură.

Bucureștiul trebuia să pună la dispoziţia institutului toate documentele strategice referitoare la delimitarea teritorială și amenajarea zonală, iar Institutul asigura specialiştii și elabora documentaţiile necesare demarării proiectului.

Trei ani mai târziu însă, Bucureștiul nu are o centură verde. Duminică, primarul general a anunțat și motivul: n-o poate face din cauză că nu conduce compania care administrează... centura rutieră a Bucureștiului.

Gabriela Firea, pe 9 februarie 2020: „Premierul demis pentru incompetență m-a certat. M-a certat pentru că nu am făcut o centură verde a Capitalei! Îl informez pe premierul demis pentru incompetență că Centura Verde a Capitalei nu poate să fie construită de Gabriela Firea la Primăria Capitalei și că eu nu sunt șefa CNAIR-ului, nu conduc ministerul Transporturilor.”

Concretizarea unor centuri verzi de protecție a orașului împotriva prafului se regăsește și în Strategia de dezvoltare urbană integrată a municipiului București.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Am făcut mai multe solicitări la Ministerul Transporturilor, la CNAIR, care să precizeze în scris care este culoarul de expropriere pentru Centura ocolitoare a Capitalei, mă refer la Centura rutieră, astfel încât eliminând acele zone pe care se va construi Centura rutieră să delimităm şi noi segmentul de teren pe care să putem să împădurim. Am avut discuţii şi cu Romsilva, Consiliul Judeţean Ilfov. Toată lumea doreşte să realizeze, dar ne lovim de acest impediment, pentru că nu este prealocat culoarul de expropriere de către CNAIR.”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sondaj INSCOP. Nicușor Dan rămâne pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei, urmat de Piedone. Ce scor ar obține Firea

Sebastian Burduja vrea ca Bucureştiul să devină port la Dunăre: „Nimeni nu a fost în stare în 34 de ani să facă asta”

Incendiu și explozii la o clădire din Sectorul 1 al Capitalei. Pompierii au intervenit cu 15 autospeciale. A fost emis mesaj RO-Alert

Vot istoric pentru Centura Verde București-Ilfov: Noul Cod Silvic a fost adoptat de Senat

Partenerii noștri