Live

Live Text Rușii au bombardat regiunile Donețk și Sumî. Zece morți și mai mulți răniți

Data actualizării: Data publicării:
Clădire distrusă de bombardamentele rușilor în Herson. Foto: Profimedia Images

Zece persoane au murit și mai multe au fost rănite, în urma atacurilor cu rachete lansate de ruși noaptea trecută în regiunile Donețk și Sumî, au transmis autoritățile locale. Mai mult de 50 de sate din Herson au fost distruse de bombardamentele rușilor. Chiar și așa, oamenii se întorc acasă, în zona care se află sub controlul armatei ucrainene, spune Volodimir Zelenski, care a vizitat joi regiunea. Între timp, Kievul pregătește o ofensivă masivă în Bahmut, unde vrea să profite de oboseala trupelor rusești, relatează The Guardian. În încercarea de a găsi moduri prin care copiii ucraineni răpiți de ruși să se întoarcă acasă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o conferință privind localizarea acestora, informează AFP.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Un combatant francez a fost ucis în luptele de la Bahmut

ACTUALIZARE 19:10 Un combatant francez care lupta de partea trupelor ucrainene a fost ucis în zona oraşului Bahmut.

Cotidianul Ouest-France anunţase pe 22 martie decesul lui Kevin D., un fost lucrător umanitar plecat în urmă cu mai mult de un an să lupte alături de trupele ucrainene după ce Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei.

Moartea acestuia a fost confirmată și de ministerul francez de Externe, informează Agerpres.

"Am aflat vestea tristă privind acest deces. Transmitem condoleanţele noastre familiei", se artă într-un comunicat al ministerului.

La puţin timp după invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie 2022, în Ucraina s-a înființat o "legiune internaţională" a voluntarilor pentru a ajuta la apărarea acestei ţări.

Rusia a avertizat atunci că "mercenarii" străini capturaţi de trupele sale nu vor beneficia de prevederile Convenţiei de la Geneva cu privire la tratamentul prizonierilor de război.

Numărul străinilor veniţi în Ucraina să lupte în "legiunea internaţională" nu este cunoscut, şi nici cel al victimelor în rândul acestora. 

ONU acuză Rusia și Ucraina de executarea sumară a unor prizonieri de război

ACTUALIZARE 16:20 ONU a acuzat vineri forţele ucrainene şi pe cele ruse de comiterea a zeci de execuţii sumare de prizonieri de război în timpul invaziei ruse din Ucraina, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Suntem profund îngrijoraţi de execuţia sumară a 25 de prizonieri de război şi ruşi în incapacitate de luptă”, ca şi de cea a „15 prizonieri de război ucraineni”, a declarat şefa misiunii de supraveghere a drepturilor omului în Ucraina, Matilda Bogner.

Potrivit acesteia, ONU a documentat aceste execuţii ale ruşilor de către forţele armate ucrainene, „deseori” comise „imediat după capturarea pe câmpul de luptă”.

Naţiunile Unite sunt la curent cu cinci anchete desfăşurate de Kiev şi care implică 22 de victime, dar „nu are cunoştinţă de nicio urmare împotriva autorilor” acestor crime, a adăugat ea.

În ceea ce priveşte execuţiile unui număr de 15 prizonieri de război ucraineni „la scurt timp după capturarea lor” de forţele armate ruse, 11 dintre ele au fost comise de gruparea paramilitară rusă Wagner.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de rele tratamente aplicate prizonierilor constituind crime de război, de la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.

Gruparea Wagner este în prima linie a lupte în zona oraşului Bahmut, epicentrul ostilităţilor actuale din estul Ucraineni.

La începutul lunii martie, o înregistrare video în care apărea presupusa execuţie a unui prizonier de război ucrainean de către soldaţi ruşi a provocat un şoc în Ucraina.

Medvedev: Dacă Ucraina încearcă să recupereze Crimeea, Rusia va avea motive suficiente să folosească armele nucleare

ACTUALIZARE 16:10 Încercările Ucrainei de a recupera peninsula Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014, ar putea conduce la folosirea armelor nucleare de către armata rusă, a avertizat vineri vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, relatează agenţia EFE.

„Dacă vorbim despre ofensive serioase legate de încercarea de a recupera prin forţă Crimeea, este deplin evident că acesta va fi considerat un motiv pentru folosirea oricărui mijloc, inclusiv cele prevăzute în doctrina de descurajare nucleară”, a spus Medvedev într-un interviu acordat unor agenţii de presă ruse, printre care şi TASS.

Ucraina anunță sancțiuni împotriva Dianei Șoșoacă. Reacția senatoarei: „Cum își permite?”

ACTUALIZARE 15:35 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a anunțat vineri că Ministerul de Externe „inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.

„Astăzi am fost într-unul dintre cele mai mari astfel de sate - Posad-Pokrovske, cândva unul dintre cele mai mari, înainte de invazia Rusiei. Şi vom face totul pentru ca acest sat să fie din nou unul dintre cele mai mari - vom face totul pentru a ne reconstrui teritoriile”, a promis preşedintele ucrainean.

El a vorbit despre terenurile minate, o problemă cu care se confruntă mediul rural din Ucraina după un an de război, subliniind munca importantă a geniştilor. „Sunt recunoscător tuturor celor care ajută la restabilirea normalităţii vieţii după răul rusesc. Tuturor celor care, chiar şi în zone atât de dificile, continuă să muncească şi să dea de lucru, tuturor celor care îi ajută pe soldaţii noştri. Vreau să le mulţumesc în special tuturor celor implicaţi în deminare. Este frumos să vezi când câmpurile din regiunea Herson, curăţate de minele şi obuzele ruseşti, sunt din nou cultivate, trăiesc din nou. Desigur, sunt încă puţine astfel de terenuri, iar pentru geniştii şi pirotehniştii noştri există încă destulă muncă”, a recunoscut preşedintele. „Dar sunt sigur că ne vom curăţa pământul de toate manifestările mortale ale Rusiei. Toată Ucraina va trăi”, a adăugat Zelenski.

Liderul de la Kiev a cerut din nou arme cu rază lungă de acţiune şi avioane moderne de luptă, ceea ce ar constitui o nouă etapă a ajutorului militar occidental pentru Kiev, etapă care deocamdată nu a fost decisă. În același timp, el a pledat în faţa liderilor UE şi pentru noi sancţiuni, mai puternice, împotriva Rusiei şi pentru noi paşi în direcţia integrării Ucrainei în UE.

Ursula von der Leyen a anunţat organizarea unei conferințe privind localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia

ACTUALIZARE 07:40 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi că va organiza, în parteneriat cu Varşovia şi Kiev, o conferinţă care să ajute la localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia şi la aducerea lor înapoi, informează AFP, citată de Agerpres.

„Este o amintire oribilă a celor mai întunecate vremuri din istoria noastră, deportările de copii care au loc acolo. Este o crimă de război”, a declarat Ursula von der Leyen după un summit desfăşurat la Bruxelles.

„Ştim că 16.200 de copii au fost deportaţi şi doar 300 s-au întors”, a informat preşedinta Comisiei Europene la o conferinţă de presă. Ea a adăugat că „aceste acţiuni penale justifică pe deplin mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională” pe 17 martie pe numele preşedintelui Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni în timpul invaziei ruse.

„În parteneriat cu ucrainenii, prim-ministrul (polonez) Mateusz Morawiecki şi cu mine am lansat o iniţiativă de repatriere a acestor copii răpiţi de Rusia. Pentru aceasta, vom organiza o conferinţă. Dorim să exercităm presiuni internaţionale astfel ca toate măsurile posibile să fie luate pentru a da de urma acestor copii ”, a spus von der Leyen, fără a oferi detalii despre data sau locul acestui eveniment.

Scopul este „de a ajuta organismele ONU şi organizaţiile internaţionale relevante să obţină informaţii mai cuprinzătoare” despre copiii deportaţi, a spus ea. „Sunt incluşi şi copiii care au fost adoptaţi sau transferaţi în familii de plasament din Rusia”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene. Ea i-a mulţumit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a fost prezent la summitul de la Bruxelles, pentru sprijinul agenţiilor ONU în această problemă.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Ucraina recunoaște că a comis o eroare când a anunţat retragerea forţelor ruse din oraşul Nova Kakhovka
    Rusia a atacat Odesa cu rachete
  • Zelenski spune că victoria este posibilă anul acesta
  • Maşina în care se afla ministrul de externe eston a luat foc în timpul vizitei la Kiev
  • Slovacia a trimis în Ucraina primele patru avioane de luptă MiG-29
  • SUA spun că pilotul rus care a doborât o dronă americană în Marea Neagră este „un idiot”
  • Viktor Orban sfidează mandatul de arestare emis CPI: Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin
  • Zelenski a mers la Herson, unde a vizitat infrastructura distrusă de trupele ruse
  • Aproximativ 3.500 de civili ucraineni se opun părăsirii oraşului Bahmut
  • Medvedev anunță că Rusia va produce 1.500 de tancuri în 2023
  • Aviatori ucraineni, instruiţi în Franţa în apărarea sol-aer
  • Stoltenberg: Occidentul să se pregătească pentru un conflict lung în Ucraina
  • Kievul despre Bahmut: Rusia pierde din viteză, trupele ucrainene „vor profita foarte curând”
  • Medvedev amenință cu războiul nuclear dacă Putin e arestat pe teritoriu străin: „Toate armele rusești vor zbura în direcția lor”
  • Riscul unui conflict nuclear este la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, avertizează Rusia
  • Avertismentul directorului AIEA: Siguranţa centralei nucleare Zaporojie este „precară”
  • Grupul Wagner va pierde mii de luptători în următoarele săptămâni. Pușcăriașilor lui Prigojin le expiră „contractele”
  • Zelenski: Este foarte important ca Harkovul să rămână puternic. El dă putere întregului nostru est
  • Casa Albă, ironii la amenințările Moscovei privind livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Kievului: „Să treacă graniţa înapoi în Rusia”
  • Opozanta lui Lukaşenko cere de la Washington ca Belarus să rupă relațiile cu Rusia
  • Blinken: Apropierea ruso-chineză este mai degrabă o „căsătorie de convenienţă” decât din „convingere”

 

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze ruseşti către Transnistria: „Nu vrem ca lucrurile să explodeze”

Încă un american a fost arestat în Rusia. A fost acuzat că a băut și apoi a ieșit afară dezbrăcat

Maia Sandu: Moldova va face totul pentru a păstra pacea, dar dacă Rusia va ataca, ne vom apăra

Imagini din satelit cu podul Kerci arată că Ucraina n-ar mai avea de ce să-l atace. Rusia folosește alt traseu ca să transporte muniție

Partenerii noștri