Live

Live Text Ucraina a fost atacată cu rachete rusești lansate din Belarus. Un convoi militar lung de 5 kilometri se îndreaptă spre Kiev

Data actualizării: Data publicării:
În Kiev s-aau auzit din nou sirenele de alarmă și împușcături.

Duminică, a patra zi a invaziei ruse în Ucraina, a fost momentul în care Vladmir Putin a făcut anunțul șocant că își pune forțele nucleare în stare de alertă, dar și ziua în care, într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că luni dimineața vor avea negocieri între o delegație a țării sale și o delegație rusă, în Belarus, în apropiere de graniță.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina în a treia zi de război poate fi urmărit AICI, în a doua zi de război AICI, iar derularea evenimentelor începând cu data de 17 februarie poate fi urmărită AICI.

Principalele informații ale zilei:

Acest live text va fi reluat luni, 28 februarie, de la ora 7:00.

Avansul trupelor rusești. Sursa Foto: Institute for the Study of War

Armata ucraineană: O zi dificilă, trupele ruse bombardează în aproape toate direcțiile

ACTUALIZARE 28 FEBRUARIE, ORA 1:30 Armata ucraineană a făcut un bilanț al luptelor de duminică, o zi pe care o descrie drept „un moment dificil” pentru militari, în condițiile în care trupele ruse „continuă să bombardeze în aproape toate direcțiile”.

Cele mai recente relatări din teren sugerează că trupele ruse au cucerit Berdiansk, un port din sudul țării, scrie BBC.

Pe de altă parte, Ministerul ucrainean de Interne a comunicat că 352 de civili ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei, inclusiv 14 copii. Alte 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost rănite.

CNN: Un convoi militar rusesc lung de cinci kilometri se îndreaptă spre Kiev

ACTUALIZARE 28 FEBRUARIE 00:30 - Pe măsură ce ucrainenii continuă să respingă atacurile rusești în jurul Kievului, noi imagini din satelit arată că un convoi militar rusesc lung de peste 5 kilometri se află pe o șosea care duce spre capitală, informează CNN.

Convoiul a fost văzut pe imagini din satelit duminică în jurul orei 10:56, ora locală, pe drumul P-02-02, lângă Ivankiv, care se află la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de capitala Ucrainei. Drumul P-02-02 duce către Kiev.

Din convoi fac parte camioane cu combustibil și logistică, pe lângă tancuri, vehicule de infanterie și artilerie autopropulsată.

Mai mulți martori spun că în Harkov, în apropierea aeroportului, se aud explozii puternice.

Spațiul aerian al Canadei, închis pentru toate aeronavele rusești

ACTUALIZARE 28 FEBRUARIE 00:25 - Spațiul aerian al Canadei a fost închis pentru toate companiile aeriene rusești începând de acum, potrivit ministrului canadian al Transporturilor, Omar Alghabra.

„Cu efect imediat, spațiul aerian al Canadei este închis pentru toți operatorii de aeronave rusești. Vom trage Rusia la răspundere pentru atacurile sale împotriva Ucrainei”, a declarat Alghabra duminică, potrivit CNN.

11 nave de transport ale Rusiei se îndreaptă către Odesa

ACTUALIZARE 28 FEBRUARIE 00:15 - 11 nave de transport ale Federației Ruse, fiecare conținând câte un batalion, se îndreaptă spre Odesa, se va încerca debarcarea trupelor, anunță Aleksei Arestovici, adjunctul șefului Administrației Prezidențiale ucrainene, informează NEXTA pe Twitter.

În Kiev la această oră au început să sune din nou sirenele. Locuitorii sunt îndemnați să meargă în adăposturi.

Aeroportul Zaporojie, lovit de un atac aerian

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 22:34 Aeroportul Zaporojie a fost ținta unui atac aerian. În imaginile apărute pe rețelele sociale se vede o explozie uriașă.

Primarul Kievului revine asupra declarației despre încercuirea capitalei

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 22:29 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a dezmințit declarația privind încercuirea capitalei, acuzând rușii că i-au clonat pagina oficială de Instagram și că duc și un război informațional, pe lângă cel din teren. Totuși, declarația a fost făcută într-un interviu pentru agenția Associated Press.

FIFA a sancționat Rusia pentru invadarea Ucrainei

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 22:20 Într-un comunicat public, naționalei de fotbal a Rusiei i se va interzice participarea la orice competiție sub numele „Rusia”, nici steagul sau imnul Rusiei nu va fi folosit în meciurile la care participă echipe din Uniunea de Fotbal din Rusia, și nicio competiție internațională nu se va disputa pe teritoriul Rusiei.

„În primul rând, FIFA dorește să reitereze condamnarea utilizării forței de către Rusia în Ucraina. Violența nu este niciodată o soluție și FIFA își exprimă cea mai profundă solidaritate față de toate persoanele afectate de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a transmis FIFA.

Biroul Consiliului FIFA, care implică președintele FIFA și cei șase președinți de confederație, a decis în unanimitate să ia primele măsuri imediate, în conformitate cu recomandările Comitetului Olimpic Internațional (CIO).

Acestea vor fi aplicabile până la o nouă notificare:

• Nicio competiție internațională nu se va disputa pe teritoriul Rusiei, meciurile de „acasă” fiind jucate pe teritoriu neutru și fără spectatori

• Naționala de fotbal a Rusiei va participa la orice competiție sub numele „Uniunea de Fotbal a Rusiei (RFU)” și nu „Rusia”

• Nici steagul sau imnul Rusiei nu va fi folosit în meciurile la care participă echipe din Uniunea de Fotbal din Rusia

FIFA își va continua dialogul permanent cu CIO, UEFA și alte organizații sportive pentru a determina orice măsuri sau sancțiuni suplimentare, inclusiv o potențială excludere din competiții, care vor fi aplicate în viitorul apropiat, în cazul în care situația nu se îmbunătățește rapid, se mai arată în comunicat.

„FIFA solicită din nou restabilirea urgentă a păcii și începerea imediată a unui dialog constructiv. FIFA rămâne în contact strâns cu Asociația Ucraineană de Fotbal și cu membrii comunității ucrainene de fotbal care au solicitat sprijin pentru a părăsi țara atât timp cât persistă conflictul actual. Gândurile FIFA rămân la toți cei afectați de această situație șocantă și îngrijorătoare”, mai precizează forul internațional.

Air France suspendă zborurile către Rusia

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 22:00 Air France anunță că și-a suspendat zborurile către Rusia, „în lumina situației din regiune”.

Ținând cont de situația din regiune, Air France a decis să-și suspende serviciile și zborurile peste Rusia din 27 februarie până la o nouă notificare”, a declarat compania aeriană într-o actualizare postată duminică pe site-ul său, potrivit CNN.

Toate zborurile Air France către și dinspre Moscova și Sankt Petersburg se suspendă începând de duminică, de la miezul nopții, a anunțat compania aeriană.

Air France a anunțat, de asemenea, o suspendare temporară a zborurilor către China, Coreea de Sud și Japonia pentru a oferi timp companiei aeriene să studieze opțiunile unui plan de zbor care să evite spațiul aerian rusesc.

În Kiev se aud din nou împușcături

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 21:32. Se aud din nou împușcături la Kiev, duminică seara.

Mai devreme s-au auzit din nou sirenele, iar oamenilor li s-a cerut să se adăpostească.

Armata rusă recunoaște pentru prima dată că are soldați morți în Ucraina

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 21:21 Armata rusă a recunoscut duminică pentru prima oară că a înregistrat pierderi umane în cursul invaziei sale în Ucraina, fără a furniza însă un bilanț exact.

„Militarii ruşi dau dovadă de curaj, executându-şi misiunile de luptă. Din nefericire, există morţi şi răniţi. Dar pierderile noastre sunt mai mici” decât în tabăra ucraineană, a declarat generalul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Peste jumătate din activele Băncii Centrale a Rusiei vor fi blocate

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 21:17 Mai mult de jumătate din rezervele băncii centrale a Rusiei vor fi blocate, în urma noilor sancțiuni UE, a anunțat șeful diplomației UE, Josep Borrell.

De asemenea, prin pachetul de sancțiuni, „importante bănci rusești vor fi excluse din sistemul SWIFT”, a spus și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Zelenski spune că nu se așteaptă la mare lucru de la negocierile de luni

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 21:15 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu se așteaptă la mare lucru de la întâlnirea dintre delegațiile ucraineană și rusă de luni.

Voi spune sincer, ca întotdeauna: nu prea cred în rezultatul acestei întâlniri, dar lăsați-i să încerce. Pentru ca niciun cetățean al Ucrainei să nu se îndoiască că eu, în calitate de președinte, nu am încercat să opresc războiul când a existat chiar o șansă mică”, a spus Zelenski.

Și în timp ce băieții noștri sunt acolo (delegația ucraineană – n.red.), președintele este aici, șeful de stat major este aici, primul-ministru este aici, armata este aici, comandantul șef este aici. Ne vom apăra cu toții statul și granițele noastre”, a adăugat el.

Vitali Kliciko: Kievul e încercuit

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 20:18 Kievul este încercuit, a anunțat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko. El a adăugat o evacuare a civililor nu va fi posibilă „pentru că toate căile sunt blocate”, potrivit The Guardian.
 
„Suntem în pragul unei catastrofe umanitare”, a declarat el pentru Associated Press.

„În acest moment, avem curent electric, acum avem apă și încălzire în case. Dar infrastructura este distrusă pentru livrările de alimente și medicamente”, a adăugat Klitciko.

„De aceea, mesajul pentru toată lumea este: sprijiniți Ucraina! Suntem puternici. Fiecare ucrainean este mândru că este independent, mândru că este ucrainean și suntem mândri că avem propria noastră țară”, a mai spus el.

Solidaritate cu Ucraina: În toată lumea au loc manifestații

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 19:38 Noi manifestații de solidaritate cu Ucraina și împotriva invaziei declanșate de Rusia au avut loc în întreaga lume. Cel mai mare protest a avut loc la Berlin, cu peste 100.000 de participanți.

Oligarhii ruși cer pace în Ucraina

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 19:38 Doi dintre cei mai cunoscuți miliardari ruși, Oleg Deripaska și Mihail Fridman, cer încetarea conflictului declanșat de invazia ordonată de președintele Vladimir Putin în Ucraina, Fridman calificându-l drept o tragedie pentru populația ambelor țări.

UE interzice Sputnik și Russia Today

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 19:35 Sputnik și Russia Today, publicații apropiate regimului de la Kremlin, vor fi interzise pe teritoriul Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, într-o conferință de presă.

„Vom interzice Sputnik și Russia Today în toată Uniunea Europeană pentru a stopa mașinăria de dezinformare a Rusiei în UE”, a spus von der Leyen.

Decizie în premieră. UE va începe să furnizeze arme Ucrainei

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 19:30 Uniunea Europeană a anunțat că intenționează să înceapă furnizarea de arme către Ucraina. Este prima dată când UE ia o astfel de decizie.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că această decizie marchează un „moment de cotitură”.

Ucraina, atacată cu rachete Iskander lansate din Belarus

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 19:20 Rachete rusești Iskander au fost lansate din Belarus spre Ucraina, în jurul orei 17:00 (15:00 GMT), a declarat un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

Declarația a fost făcută după ce biroul președintelui Zelensky a anunțat astăzi că oficialii ucraineni și ruși urmează să se întâlnească pentru discuții la granița cu Ucraina.

Anton Herashchenko a postat filmarea pe Facebook.

„Rachete Iskanders s-au lansat împotriva Ucrainei din vecinătatea localității Mozyr”, a scris el. „Asta înseamnă că au adus moartea undeva... deci acesta este genul de încetare a focului pe care îl avem?”, se întreabă retoric oficialul ucrainean.

„Aleksandr Lukașenko și-a asumat responsabilitatea de a se asigura că toate avioanele, elicopterele și rachetele staționate pe teritoriul belarus rămân la sol în timpul deplasări, discuțiilor și întoarcerii delegației ucrainene”, a scris Zelenski pe Instagram.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Volodimir Zelenski a fost pus de Moscova pe lista persoanelor căutate în Rusia

Josep Borrell avertizează că Rusia e o amenințare existențială pentru Europa: „Dacă va avea succes, Putin nu se va opri în Ucraina”

Ministrul Apărării de la Roma critică afirmațiile lui Macron privind trupe în Ucraina: La un conflict, Italia ar avea de pierdut

Rusia susține iar că a doborât rachete americane de tip ATACMS deasupra Crimeei ocupate

Partenerii noștri