Live

Ajutorul umanitar pentru Etiopia a fost oprit după ce s-a descoperit că alimentele erau furate. Guvernul ar fi implicat

Data actualizării: Data publicării:
Ajutorul umanitar pentru Etiopia a fost oprit după ce s-a descoperit că alimentele erau furate. Foto: Profimedia Images

Ajutorul alimentar pentru Etiopia a fost suspendat după ce s-a descoperit că au fost furate provizii umanitare destinate persoanelor nevoiașe, relatează The Guardian.

Programul alimentar mondial al ONU (PAM) a declarat vineri că oprește asistența alimentară și va pune în aplicare „măsuri de siguranță și controale îmbunătățite care vor asigura că asistența alimentară umanitară ajunge la persoanele vulnerabile vizate”.

Acest lucru vine la o zi după ce Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAid) a declarat că face același lucru, pentru că o „analiză la nivel național” a descoperit „o campanie extinsă și coordonată” care a deturnat asistența alimentară de la populația Etiopiei.

„Am luat decizia dificilă, dar necesară, că nu putem merge mai departe cu distribuirea de asistență alimentară până când nu vor fi puse în aplicare reformele”, a declarat un purtător de cuvânt al USAid.

Cele două agenții au suspendat deja livrările de alimente în regiunea Tigray din nordul țării, în timp ce investigau rapoartele privind furtul de ajutoare din această zonă. Tigray a fost centrul unui război civil care s-a încheiat în noiembrie și aproape toți cei 6 milioane de locuitori din această regiune depind de ajutoare.

Agențiile umanitare nu au atribuit vina pentru furturi. Cu toate acestea, o notă internă a unui grup de donatori străini afirmă că oficialii guvernului etiopian sunt implicați. Documentul precizează că anchetatorii USAid au vizitat „63 de fabrici de făină în șapte din cele nouă regiuni ale Etiopiei” începând cu luna martie, unde au „asistat la o deturnare semnificativă” a produselor donate de SUA, Franța, Japonia și Ucraina.

Peste 20 de milioane de oameni din Etiopia depind de ajutorul umanitar, în timp ce conflictul civil și cea mai gravă secetă din ultimele patru decenii afectează țara. Statele Unite sunt cel mai mare donator individual al țării, furnizând ajutoare în valoare de 1,8 miliarde de dolari în ultimul an fiscal.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Amploarea distrugerilor este enormă”. Reconstrucția Fâșiei Gaza ar putea dura decenii întregi și ar costa 40 de miliarde de dolari

O profesoară a călătorit în toate țările lumii și spune unde i-a plăcut cel mai mult

În Gaza e mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest, avertizează ONU

Reacția unui bărbat după ce a văzut cât costă acum carnea de miel în piață: "Pare foarte mult. Anul trecut era sub 40 de lei"

Partenerii noștri