Live

Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Oamenii aleg între actualul preşedinte Kolinda Grabar-Kitarovic și fostul premier Zoran Milanovic

Data publicării:
FOTO: Agerpres

Cetăţenii croaţi votează duminică în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, scrutin în care se înfruntă actualul preşedinte al ţării, Kolinda Grabar-Kitarovic, și fostul premier Zoran Milanovic, relatează site-ul de știri Reuters.

Alegerile prezidenţiale vor reprezenta un test important pentru Guvernul conservator actual al ţării, la doar câteva zile după ce Zagrebul a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Actualul preşedinte, Kolinda Grabar-Kitarovic, care candidează pentru a obţine un al doilea mandat, s-a clasat pe al doilea loc în urma primului tur, cu 26,7% din voturi, la mică distanță de social-democratul Zoran Milanovic, care a primit 29,6%.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 06:00 (07:00, ora României) şi se închid la ora locală 18:00 (19:00, ora României).

Președintele Croației are un rol mai degrabă ceremonial, care nu are posibilitatea de a refuza să promulge legi.

Grabar-Kitarovic, membră a Uniunii Democratice Croate (HDZ) a devenit, în 2015, prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte al Croaţiei. Anterior, aceasta a ocupat funcţia de ministru de Externe. Ea a fost acuzată de-a lungul mandatului său că ar fi încercat să îşi atragă de partea sa alegătorii de extremă dreapta.

Sursa: Agerpres

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stroe, întrebat dacă va fi modificată data alegerilor prezidenţiale: „E un subiect pe care îl vom aborda după data de 9 iunie”

„Vor distruge ţara. Nu avem de ales”. Trump amenință că va face cea mai mare deportare de migranți dacă va câștiga alegerile 

Un fost aliat al Maiei Sandu candidează la preşedinţia Republicii Moldova. Cine s-a mai anunţat pentru cursa electorală din octombrie

Klaus Iohannis a promulgat legea care devansează alegerile prezidenţiale

Partenerii noștri