Live

Aleksandr Lukaşenko: "Este nevoie să îl contactez pe Vladimir Putin deoarece ameninţările nu mai vizează doar Belarusul"

Data publicării:
Aleksandr Lukanșenko. Foto: presidency.by

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că vrea să discute cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, avertizând că protestele masive nu mai reprezintă o ameninţare doar pentru ţara sa, scrie Reuters.

"Trebuie să-l contactez pe Vladimir Putin, deoarece ameninţările nu mai vizează doar Belarusul", a afirmat Aleksandr Lukaşenko. "Apărarea Belarusului nu este nimic mai puţin decât apărarea întregului nostru spaţiu, a uniunii, este un exemplu pentru alţii. Mulţi dintre cei care se plimbă pe străzi nu înţeleg acest lucru".

Uniunea Europeană a dat undă verde vineri pentru sancţionarea represiunii din Belarus în urma realegerii disputate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko și a acţiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidenţial contestat puternic de opoziţie, au declarat oficiali europeni, scrie Agerpres.

"Miniştrii de externe din UE au convenit să-i sancţioneze pe cei responsabili de represiune şi va fi întocmită o listă cu nume", a precizat sursa citată.

Cel puţin nouă state membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană au cerut instituirea de noi sancţiuni împotriva Belarusului în urma alegerilor prezidenţiale contestate de opoziţie şi a represiunii care continuă împotriva manifestanţilor ce protestează faţă de realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, notează vineri Reuters.

Polonia, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia şi Danemarca au cerut într-o scrisoare comună ''măsuri restrictive împotriva oficialilor'' responsabili pentru desfăşurarea alegerilor încheiate cu realegerea lui Lukaşenko cu circa 80% din voturi şi pentru violenţele împotriva protestatarilor.

Editor: Cristina Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Doi copii au fost filmați în tribună și ce a urmat a devenit viral instant: peste 25 de milioane de vizualizări!

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Proprietatea privată e un moft”, varianta rusească: Cum încearcă Putin să confiște activele americane din Rusia. Cine sunt vizați

Trump e convins că, de dragul lui, Putin l-ar elibera imediat pe jurnalistul american Evan Gershkovich: „Va face asta pentru mine”

Putin îl vizitează pe Lukașenko, după ce Rusia a început manevrele nucleare tactice cu Belarus

Povestea studentului ucrainean care a reușit să plece din Moscova după trei arestări. Pentru el ar fi intervenit fiica lui Putin

Partenerii noștri