„Proprietatea privată e un moft”, varianta rusească: Cum încearcă Putin să confiște activele americane din Rusia. Cine sunt vizați

Data publicării:
Russian President Vladimir Putin attends a ceremony of signing the agreements that will formally reunite Zaporizhzhia and Kherson regions, as well as the Donetsk and Lugansk People's Republics (DPR and LPR) with Russia at the Kremlin
Vladimir Putin a semnat un decrat în acest sens, ca răspuns la eforturile Occidentului de a transfera Ucrainei veniturile generate de activele ruseşti îngheţate. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret privind mecanismele speciale de compensare a pagubelor provocate Rusiei de sancţiunile SUA, care prevede confiscarea activelor americane, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Potrivit Reuters, Rusia va identifica proprietăţile americane, inclusiv titlurile de valoare, care ar putea fi folosite ca despăgubiri pentru pierderile suferite ca urmare a unei eventuale confiscări a activelor ruseşti îngheţate în SUA.

Măsura vizează acţiunile, participarea la capitalul unor persoane juridice în Rusia şi drepturile de proprietate, potrivit documentului, publicat joi pe portalul de informaţii juridice al guvernului rus.

Decretul, care intră în vigoare din momentul publicării sale, reprezintă un răspuns la eforturile Occidentului de a transfera Ucrainei veniturile generate de activele ruseşti îngheţate de la începutul războiului în Ucraina.

Citește și: Putin confiscă pe bandă rulantă activele occidentale din Rusia. Lista marilor companii din Vest afectate de decizia Kremlinului

Negociatorii G7 (Grupul celor mai puternice şapte economii din lume - SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Japonia) discută de săptămâni întregi despre cum să exploateze cel mai bine activele financiare ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, precum principalele valute şi obligaţiuni guvernamentale, care au fost îngheţate la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.

Decretul de joi prevedea că o entitate rusă poate solicita unei instanţe ruse să stabilească dacă proprietatea sa a fost confiscată în mod nejustificat şi să ceară despăgubiri.

Instanţa va ordona apoi ca despăgubirea să fie transferată sub formă de active americane sau de proprietăţi în Rusia de pe o listă care va fi întocmită de comisia guvernamentală rusă pentru vânzarea de active străine.

Decretul enumeră titlurile de valoare, participaţiile la companii ruseşti, bunurile imobiliare, bunurile mobile şi drepturile de proprietate printre activele deţinute de SUA care ar putea fi confiscate.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a recunoscut luna trecută că Rusia deţine o cantitate nesemnificativă de proprietăţi de stat americane şi că orice răspuns al Rusiei va fi asimetric, concentrându-se pe activele persoanelor private, notează Reuters.

Activele multor investitori străini, printre care se numără atât persoane fizice, cât şi importante fonduri de investiţii americane, sunt deţinute în conturi speciale de „tip C” pe care Rusia le-a introdus la scurt timp după ce şi-a trimis armata în Ucraina şi a fost afectată de o serie de sancţiuni occidentale în februarie 2022.

Banii din aceste conturi nu pot fi transferaţi în afara Rusiei fără permisiunea autorităţilor de la Moscova.

Washingtonul a adoptat o lege care permite administraţiei preşedintelui Joe Biden să confişte activele ruseşti deţinute în băncile din SUA şi să le transfere Ucrainei, lucru pe care Rusia l-a catalogat drept ilegal.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avertizat joi că Moscova dispune de "un amplu arsenal de măsuri politice şi economice" pentru a răspunde unor decizii de acest tip. „Nu vă îndoiţi nicio clipă că veţi simţi pe deplin eficienţa răspunsului nostru”, a afirmat Zaharova, ameninţând că Rusia „va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele naţionale, inclusiv prin acţiuni juridice”, notează EFE. 

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul animal din lume care supraviețuiește în spațiu. Poate fi fiert, îngheţat, iradiat și nu moare
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Care perioade nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiei? Ce bani pierd pensionarii?
Digi FM
Imagini adorabile cu prinţul Louis, faimos pentru reacţiile amuzante din timpul marilor evenimente regale
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...