Live

Aleksandr Lukașenko intervine în cazul Aleksei Navalnîi. Îl leagă de situația din Belarus și susține că deține anumite „probe”

Data publicării:
Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, aflat în centrul unei ample mișcări de contestare în plan intern și internațional, a dat asigurări joi că deţine proba că otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost „falsificată” de occidentali pentru a descuraja Moscova să intervină în Belarus, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cancelarul german Angela Merkel a anunțat miercuri că Aleksei Navalnîi, spitalizat la Berlin în comă după ce i s-a făcut rău într-un avion în Siberia, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din gama noviciok.

Occidentalii fac presiuni asupra Moscovei pentru a da explicații, dar Kremlinul susține că nu vede „niciun motiv” pentru a acuza statul rus şi a cerut să nu se tragă „concluzii pripite” în legătură cu otrăvirea principalului său adversar politic.

Minskul susține că a interceptat convorbiri între Polonia și Germania

Moscova rămâne singurul aliat al lui Aleksandr Lukașaneko, iar premierul rus a venit joi în vizită la Minsk. Cu această ocazie, Aleksandr Lukaşenko a dat asigurări că serviciile sale de informaţii „au interceptat” un apel telefonic între Varşovia şi Berlin, care ar dovedi că otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este o „falsificare”.

„Nu a existat o otrăvire a lui Navalnîi”, a spus preşedintele belarus în faţa prim-ministrului rus Mihail Mişustin. „Au făcut-o, şi citez, pentru a-l descuraja pe Putin să-şi bage nasul în afacerile din Belarus”, a adăugat Lukaşenko. Premierul rus nu a avut nicio reacție, precizează AFP.

Fără a furniza mai multe detalii, Lukanșenko a spus că va transmite serviciilor de securitate ruse transcrierea acestei convorbiri telefonice.

Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, dintre care 26 și i-a petrecut în fruntea Belarusului, se confruntă cu o mişcare de protest de o amploare fără precedent, care contestă realegerea sa în alegerile prezidenţiale din 9 august, pe care opoziţia belarusă le denunţă ca fiind marcate de fraude.

Refuzând să dialogheze cu criticii săi, el se bucură de susţinerea Rusiei, principalul aliat şi partener economic. Europenii resping rezultatele scrutinului prezidenţial şi pregătesc sancţiuni vizând înalţi responsabili ai puterii belaruse.

Reacția susținătorilor lui Aleksei Navalnîi

Mâna dreaptă a lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov, a respins ca ridicole afirmațiile lui Lukaşenko, acuzându-l pe premierul rus că „se face complicele tentativei de omor”.

„Toţi cei care se murdăresc participând la acest circ ar trebui să-şi asume responsabiliatea”, a declarat el.

Pe de altă parte, şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR) a declarat joi că Moscova nu poate exclude posibilitatea ca forţe speciale occidentale să fie în spatele otrăvirii opozantului Navalnîi, a relatat RIA Novosti, preluată de Reuters.

Serghei Narîşkin, şeful SVR, a precizat că nu au fost găsite urme de otravă de către medicii ruşi după ce Navalnîi s-a îmbolnăvit în Siberia, luna trecută.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Germania și Polonia sărbătoresc 20 de ani de la primul mare val de extindere al UE către est

Ultimele zile ale lui Hitler. Pe 30 aprilie 1945, dictatorul care visa „Reich-ul de 1000 de ani” se sinucidea în buncărul său

Țările G7 s-au angajat să-și închidă centralele pe cărbune până în 2035

În Germania are loc cel mai mare proces de înaltă trădare de după Al Doilea Război Mondial. Puciștii „Reichsburger” sunt judecați

Partenerii noștri