Aleksandr Lukașenko intervine în cazul Aleksei Navalnîi. Îl leagă de situația din Belarus și susține că deține anumite „probe”

Data publicării:
Aleksandr Lukasenko gestioneaza furios in timp ce tine un discurs in fata sustinatorilor
Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, aflat în centrul unei ample mișcări de contestare în plan intern și internațional, a dat asigurări joi că deţine proba că otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost „falsificată” de occidentali pentru a descuraja Moscova să intervină în Belarus, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cancelarul german Angela Merkel a anunțat miercuri că Aleksei Navalnîi, spitalizat la Berlin în comă după ce i s-a făcut rău într-un avion în Siberia, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din gama noviciok.

Occidentalii fac presiuni asupra Moscovei pentru a da explicații, dar Kremlinul susține că nu vede „niciun motiv” pentru a acuza statul rus şi a cerut să nu se tragă „concluzii pripite” în legătură cu otrăvirea principalului său adversar politic.

Minskul susține că a interceptat convorbiri între Polonia și Germania

Moscova rămâne singurul aliat al lui Aleksandr Lukașaneko, iar premierul rus a venit joi în vizită la Minsk. Cu această ocazie, Aleksandr Lukaşenko a dat asigurări că serviciile sale de informaţii „au interceptat” un apel telefonic între Varşovia şi Berlin, care ar dovedi că otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este o „falsificare”.

„Nu a existat o otrăvire a lui Navalnîi”, a spus preşedintele belarus în faţa prim-ministrului rus Mihail Mişustin. „Au făcut-o, şi citez, pentru a-l descuraja pe Putin să-şi bage nasul în afacerile din Belarus”, a adăugat Lukaşenko. Premierul rus nu a avut nicio reacție, precizează AFP.

Fără a furniza mai multe detalii, Lukanșenko a spus că va transmite serviciilor de securitate ruse transcrierea acestei convorbiri telefonice.

Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, dintre care 26 și i-a petrecut în fruntea Belarusului, se confruntă cu o mişcare de protest de o amploare fără precedent, care contestă realegerea sa în alegerile prezidenţiale din 9 august, pe care opoziţia belarusă le denunţă ca fiind marcate de fraude.

Refuzând să dialogheze cu criticii săi, el se bucură de susţinerea Rusiei, principalul aliat şi partener economic. Europenii resping rezultatele scrutinului prezidenţial şi pregătesc sancţiuni vizând înalţi responsabili ai puterii belaruse.

Reacția susținătorilor lui Aleksei Navalnîi

Mâna dreaptă a lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov, a respins ca ridicole afirmațiile lui Lukaşenko, acuzându-l pe premierul rus că „se face complicele tentativei de omor”.

„Toţi cei care se murdăresc participând la acest circ ar trebui să-şi asume responsabiliatea”, a declarat el.

Pe de altă parte, şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR) a declarat joi că Moscova nu poate exclude posibilitatea ca forţe speciale occidentale să fie în spatele otrăvirii opozantului Navalnîi, a relatat RIA Novosti, preluată de Reuters.

Serghei Narîşkin, şeful SVR, a precizat că nu au fost găsite urme de otravă de către medicii ruşi după ce Navalnîi s-a îmbolnăvit în Siberia, luna trecută.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri