Live

„Amploarea distrugerilor este enormă”. Reconstrucția Fâșiei Gaza ar putea dura decenii întregi și ar costa 40 de miliarde de dolari

Data publicării:
72% dintre toate clădirile rezidenţiale au fost pe deplin sau parţial distruse. FOTO: Profimedia Images

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, distrusă după aproape şapte luni de război devastator între Israel şi Hamas-ul palestinian, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Estimările Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru reconstruirea totală a Fâşiei Gaza depăşesc 30 de miliarde de dolari şi ar putea ajunge până la 40 de miliarde de dolari”, a declarat Abdallah al-Dardari, directorul Biroului regional pentru statele arabe al PNUD, în timpul unei conferinţe de presă la Amman.

„Amploarea distrugerilor este enormă şi fără precedent (...). Aceasta este o misiune cu care comunitatea internaţională nu s-a mai confruntat după Al Doilea Război Mondial”, a mai spus Dardari, care este şi subsecretar general al ONU.

El a adăugat că, dacă reconstrucţia Fâşiei Gaza ar urma să aibă loc conform procesului tradiţional, „aceasta ar putea lua decenii, iar poporul palestinian nu are luxul de a răbda decenii”.

„Prin urmare, este important să acţionăm rapid pentru a-i muta pe oameni în locuinţe decente şi a le restabili viaţa normală pe plan economic, social, sanitar şi educativ. Aceasta este prioritatea noastră absolută şi ea trebuie realizată în primii trei ani ce vor urma încetării ostilităţilor”, a subliniat el.

De asemenea, Abdallah al-Dardari a estimat la „37 de milioane de tone” totalul dărâmăturilor acumulate în urma bombardamentelor şi exploziilor.

„Vorbim despre o cifră colosală, iar această cifră creşte în fiecare zi. Cele mai recente date arată că ea se apropie deja de 40 de milioane de tone”, a spus el.

Responsabilul ONU a precizat că „72% dintre toate clădirile rezidenţiale au fost pe deplin sau parţial distruse”.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara în care 756.000 de oameni s-ar putea confrunta cu "foamete catastrofală" până în septembrie (Reuters)

Numărul de persoane care sunt forțate să fugă de violență și război atinge un nou record. Populația strămutată este cât cea a Japoniei

Invazia Rusiei în Ucraina a provocat emisii uriașe de carbon, echivalentul a cât degajă anual 90 de milioane de mașini (studiu)

„Violența în lume este la cote maxime”. Decesele cauzate de conflictele globale au atins cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani

Partenerii noștri