Live

Avertisment al FMI pentru El Salvador cu privire la utilizarea bitcoin ca monedă oficială

Data publicării:
În luna septembrie a acestui an, El Salvador a devenit prima ţară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată. Foto: Profimedia Images

Fondul Monetar Internaţional avertizează El Salvador cu privire la adoptarea bitcoin ca monedă oficială. Reprezentanții FMI au precizat că riscurile asociate cu această criptomonedă sunt prea mari, relatează Reuters. Avertismentul vine la o zi după ce preşedintele Nayib Bukele şi-a anunţat dorinţa de a construi "Bitcoin City", un nou oraş alimentat cu energia furnizată de un vulcan şi construit prin emiterea de obligaţiuni în bitcoin.

"Având în vedere volatilitatea ridicată a preţului bitcoin, utilizarea sa ca monedă oficială ridică riscuri semnificative cu privire la protecţia consumatorilor, integritatea financiară şi stabilitatea financiară", susţine FMI, în raportul publicat la finalul consultărilor cu privire la Articolul IV.

FMI trimite în mod regulat misiuni de experţi în statele membre ca parte a procesului de consultări periodice (de obicei anuale) desfăşurate în baza Articolului IV din Statutul FMI.

El Salvador este prima țară care a decis folosirea Bitcoin ca mijloc legal de plată

În luna septembrie a acestui an, El Salvador a devenit prima ţară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată, susţinătorii estimând că experimentul va reduce costurile pentru remitenţele în valoare de miliarde de dolari trimise anual în ţara din America Latină.

"Din cauza riscurilor, bitcoin nu ar trebui să fie utilizat ca monedă oficială. Staff-ul FMI recomandă limitarea ariei de aplicare a legii privind bitcoin şi înăspriorea reglementării şi supervizării pentru acest noi ecosistem de plată", se mai arată în raportul FMI.

Experţii avertizează că decizia privind bitcoin ar putea complica discuţiile cu FMI, într-un moment în care El Salvador încearcă să obţină un program de asistenţă financiară de peste un miliard de dolari. Adoptarea criptomonedei ar putea alimenta operaţiunile de spălare de bani, într-o ţară cu grave probleme de corupţie şi crimă organizată, susţin analiştii.

Economia ţării depinde semnificativ de banii trimişi de cei care lucrează peste hotare. Datele Băncii Mondiale arată că remitenţele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019, una dintre cele mai ridicate rate din lume.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Mădălina Ghenea a făcut anunțul, după ce a fost văzută de mai multe ori în compania aceluiași bărbat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un miliardar merge la închisoare, dar banii lui se înmulțesc. „Va avea o avere semnificativă când va fi eliberat”

Un economist FMI evaluează riscul de recesiune a economiei mondiale ca fiind "minim"

FMI și-a revizuit în scădere estimările pentru creșterea economiei românești în 2024. Cum va evolua inflația

Țara care oferă 5.000 de „pașapoarte gratuite” pentru a atrage „străini cu înaltă calificare”

Partenerii noștri