Live

Dosarele FinCEN, un scandal financiar de proporții: Bănci mari au permis infractorilor să spele sume imense de bani în toată lumea

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Unele dintre cele mai mari bănci din lume au permis infractorilor sau persoanelor aflate sub sancțiuni, cum sunt oligarhii ruși, să mute bani murdari în jurul lumii. Tranzacțiile efectuate între anii 2000 și 2017 se ridică la peste 2.000 de miliarde de dolari, reiese din documente obținute de Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare din Statele Unite (FinCEN).

De exemplu, banca HSBC, cea mai mare bancă din Marea Britanie, a permis unor persoane care au comis fraude să mute banii furați în jurul lumii, chiar și după ce a primit informații în acest sens de la anchetatorii americani.

La rândul ei, JP Morgan a ajutat o companie să treacă un miliard de dolari printr-un cont din Londra fără ca măcar să știe cine este proprietarul. Banca a descoperit mai târziu că firma respectivă îi aparținea unui mafiot căutat de FBI.

Documentele mai arată că un apropiat al lui Vladimir Putin a folosit banca Barclays din Londra pentru a a evita sancțiunile care aveau menirea să-l oprească să folosească serviciile financiare în Occident.

Numeroase alte bănci din jurul lumii, care au permis tranzacții cu bani murdari sau spălarea de bani, apar în cele peste 2.500 de documente obținute de organizația din SUA, scrie BBC.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

FT: Băncile occidentale au plătit taxe de 4 ori mai mari la bugetul Rusiei decât înainte de invazia Ucrainei

Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €

Economistul-șef al BNR: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai. Refolosiți lucruri, călătoriți cu trenul, nu cu avionul”

Băncile occidentale se tem de decizia UE de a transfera Ucrainei veniturile din activele rușești înghețate: „Vor fi riscuri”

Partenerii noștri