Live

China nu se alătură sancțiunilor SUA și UE împotriva Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

China nu se va alătura guvernelor SUA și UE la impunerea sancțiunilor financiare împotriva Rusiei, a anunțat autoritatea de reglementare bancară a statului, conform The Guardian.

China este un important consumator al gazului și petrolului rusesc și singurul guvern important care s-a abținut de la a critica atacul Moscovei asupra Ucrainei, arată Associated Press.

Beijing se opune sancțiunilor, spune Guo Shuqing, președintele Comisiei de Reglementare Bancare și Asigurătoare Chineze.

Guo a spus, în cadrul conferinței de presă: „Nu ne vom alătura unor asemenea sancțiuni și ne vom păstra schimburile economice, financiare normale cu toate părțile relevante.

Dezaprobăm sancțiunile financiare, în mod special cele lansate unilateral, deoarece nu au o bază legală solidă și nu vor avea efecte benefice”.

Economia rusă primește „lovituri serioase” în urma sancțiunilor impuse de Occident, a recunoscut miercuri Kremlinul. Izolarea din ce în ce mai mare a țării pune presiuni suplimentare asupra sistemului financiar rusesc deja fragil, relatează CNN.

Apple, ExxonMobil, Ford, Boeing și Airbus s-au alăturat listei de mari companii care își închid sau își suspendă operațiunile în Rusia, ca răspuns la invazia din Ucraina. Sucursala europeană a celei mai mari bănci rusești s-a prăbușit în urma unei crize a depozitelor. Cotația rublei scade și mai mult în fiecare zi.

„Economia Rusiei se confruntă cu lovituri serioase”, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o videoconferință cu jurnaliştii străini.

„Dar există o anumită marjă de siguranță, există potențial, există niște planuri, lucrările sunt în desfășurare”, a adăugat el.

Peskov a răspuns astfel la solicitarea de a comenta declarația președintelui american Joe Biden din discursul său privind starea Uniunii, potrivit căreia economia rusă a fost „zguduită” de sancțiunile occidentale.

Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, a anunțat miercuri că părăsește piața din Europa, cu excepția Elveției. Banca Centrală Europeană a avertizat la începutul acestei săptămâni că Sberbank Europe riscă să cadă după ce deponenții s-au grăbit să-și retragă banii, după impunerea sancțiunilor occidentale.

Sancțiunile bancare fac parte dintr-un pachet mai larg de măsuri luate de Occident, de o amploare fără precedent, împotriva economiei Rusiei, cu scopul de a întrerupe finanțarea războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin. Franța estimează că active rusești în valoare de 1 trilion de dolari au fost înghețate, inclusiv jumătate din rezervele de război ale guvernului rus.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Premierul Mihail Mișustin a prezentat lista miniștrilor. Cine a fost înlocuit și cine rămâne în noul guvern al lui Putin

Trei persoane au murit, iar alte opt au fost rănite, după un atac al ucrainenilor asupra regiunii ocupate Donețk

Sancţionată de Occident pentru destabilizarea Moldovei, deputata Marina Tauber se laudă cu decorația primită „la ordinul” lui Putin

Polonia anunță construirea unor fortificații „de-a lungul întregii frontiere estice”

Partenerii noștri