China nu se alătură sancțiunilor SUA și UE împotriva Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Russia's President Putin on working visit to China
Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

China nu se va alătura guvernelor SUA și UE la impunerea sancțiunilor financiare împotriva Rusiei, a anunțat autoritatea de reglementare bancară a statului, conform The Guardian.

China este un important consumator al gazului și petrolului rusesc și singurul guvern important care s-a abținut de la a critica atacul Moscovei asupra Ucrainei, arată Associated Press.

Beijing se opune sancțiunilor, spune Guo Shuqing, președintele Comisiei de Reglementare Bancare și Asigurătoare Chineze.

Guo a spus, în cadrul conferinței de presă: „Nu ne vom alătura unor asemenea sancțiuni și ne vom păstra schimburile economice, financiare normale cu toate părțile relevante.

Dezaprobăm sancțiunile financiare, în mod special cele lansate unilateral, deoarece nu au o bază legală solidă și nu vor avea efecte benefice”.

Economia rusă primește „lovituri serioase” în urma sancțiunilor impuse de Occident, a recunoscut miercuri Kremlinul. Izolarea din ce în ce mai mare a țării pune presiuni suplimentare asupra sistemului financiar rusesc deja fragil, relatează CNN.

Apple, ExxonMobil, Ford, Boeing și Airbus s-au alăturat listei de mari companii care își închid sau își suspendă operațiunile în Rusia, ca răspuns la invazia din Ucraina. Sucursala europeană a celei mai mari bănci rusești s-a prăbușit în urma unei crize a depozitelor. Cotația rublei scade și mai mult în fiecare zi.

„Economia Rusiei se confruntă cu lovituri serioase”, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o videoconferință cu jurnaliştii străini.

„Dar există o anumită marjă de siguranță, există potențial, există niște planuri, lucrările sunt în desfășurare”, a adăugat el.

Peskov a răspuns astfel la solicitarea de a comenta declarația președintelui american Joe Biden din discursul său privind starea Uniunii, potrivit căreia economia rusă a fost „zguduită” de sancțiunile occidentale.

Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, a anunțat miercuri că părăsește piața din Europa, cu excepția Elveției. Banca Centrală Europeană a avertizat la începutul acestei săptămâni că Sberbank Europe riscă să cadă după ce deponenții s-au grăbit să-și retragă banii, după impunerea sancțiunilor occidentale.

Sancțiunile bancare fac parte dintr-un pachet mai larg de măsuri luate de Occident, de o amploare fără precedent, împotriva economiei Rusiei, cu scopul de a întrerupe finanțarea războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin. Franța estimează că active rusești în valoare de 1 trilion de dolari au fost înghețate, inclusiv jumătate din rezervele de război ale guvernului rus.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri