Live

Ruşii şi americanii, confruntare periculoasă deasupra Mediteranei

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/Getty Images

O aeronavă americană a fost interceptată de trei ori în doar trei ore de o aeronavă rusească în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Mediterane marţi, conform conducerii Flotei A 6-a Americane, relatează CNN.

Pe 4 iunie 2019, o aeronavă P-8A Poseidon care zbura în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Mediterane a fost interceptat de un SU-35 rusesc de trei ori în cursul a 175 de minute”, spune cei de la Flota A 6-a într-o declaraţie.

A doua dintre cele trei interacţiuni a fost „determinată ca fiind periculoasă” din cauza faptului că aeronava rusească „a făcut o trecere la mare viteză chiar în faţă avionului american, care ne-a pus piloţii şi echipajul într-o situaţie riscantă”. Aeronava americană s-a menţinut în standardele internaţionale şi nu a „acţionat de măsură să provoace un astfel de răspuns din partea ruşilor”, se mai arată în declaraţie.

Având în vedere că aeronava rusească opera în spaţiul aerian internaţional, această interacţiune a fost iresponsabilă. Ne aşteptăm ca aceştia (n.r. - ruşii) să se comporte conform standardelor internaţionale stabilite pentru a asigura siguranţa şi prevenirea incidentelor”, au mai spus americanii.

Interacţiunea dintre cele două aparate de zbor se înscrie într-o serie de „confruntări” din piloţii americani şi ruşi. Luna trecută, aeronavele americane F-22 au interceptat 4 bombardiere ruseşti şi două SU-35 în spaţiul aerian internaţional în apropierea coastei americane din Alaska. Zborurile bombardierele sunt percepute de oficialii americani ca fiind parte a unui efort mai larg al Moscovei de a-şi antrena forţele militare pentru o potenţială criză dar şi pentru a trimite un mesaj de forţă adversarilor săi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul anunță că România este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver

O eclipsă totală de Soare a traversat America. Următoarea va avea loc în 2026 și va fi vizibilă în Europa

Ambasadorul SUA la Budapesta avertizează cu privire la legăturile „strânse şi în extindere” ale Ungariei cu Rusia

Ambasadorul SUA la Budapesta a fost convocat la MAE ungar, în urma declaraţiilor lui Biden despre Orban

Partenerii noștri