Video O eclipsă totală de Soare a traversat America. Următoarea va avea loc în 2026 și va fi vizibilă în Europa

Data actualizării: Data publicării:
A breathtaking eclipse silhouette against a cityscape, with the corona's glow heralding a cosmic spectacle.
Eclipsa totală de Soare va fi vizibilă doar în America de Nord, dar va putea fi urmărită - virtual - oriunde în lume. Foto: Profimedia Images

Eclipsa de Soare a început în Mexic, a traversat Statele Unite şi s-a încheiat în Canada: luni, milioane de oameni au urmărit o rară eclipsă totală de Soare, un eveniment ceresc care încă stârneşte uimire şi fascinaţie, dar care reprezintă, de asemenea, o oportunitate ştiinţifică şi economică, relatează AFP.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 23.17 Următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc pe 12 august 2026 și va fi vizibilă în Groenlanda, Islanda, Spania, Rusia și o mică zonă din Portugalia, potrivit site-ului NASA.

Fenomenul va fi văzut ca eclipsă parțială în Europa, Africa, America de Nord, Oceanul Atlantic, Oceanul Arctic și Oceanul Pacific.

ACTUALIZARE 23.05 Eclipsa totală de Soare s-a încheiat deasupra provinciei Newfoundland din Canada.

ACTUALIZARE 22.14 Totalitatea a atins orașul Clevelend, Ohio, pe malul Lacului Erie, la granița cu Canada.

ACTUALIZARE 22.08 Eclipsa totală a ajuns deasupra orașului Indianapolis, capitala statului Indiana, și nu va mai dura mult până când va părăsi teritoriul SUA și va „intra” în Canada.

ACTUALIZARE 21.41 Totalitatea a atins orașul Dallas, Texas. Eclipsa totală de Soare traversează continentul nord-american pe o traiectorie de la sud-vest, din Mexic, spre nord-est, în Canada.

ACTUALIZARE 21.33 Eclipsa a ajuns pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Acum are loc momentul maxim în orasul Kerrville, Texas.

ACTUALIZARE 21.07 Momentul maxim al eclipsei a început la ora 21.07 (ora României) în orașul Mazatlan din Mexic și a durat 4 minute și 20 de secunde, anunță specialiștii NASA.

ACTUALIZARE 20.05 Eclipsa de Soare este transmisă live de agenția spațială americană NASA. Fenomenul a început la ora 20:00, deasupra Mexicului, unde deja discul solar este acoperit parțial de Lună. 

Faza maximă a eclipsei va avea loc peste aproximativ o oră.

Știrea inițială

În Statele Unite, peste 30 de milioane de persoane locuiesc în zona în care eclipsa totală va fi vizibilă timp de câteva minute, potrivit NASA.

„Eclipsele au o putere specială. Ele îi impresionează pe oameni, care simt un fel de veneraţie pentru frumuseţea Universului nostru”, a subliniat şeful agenţiei spaţiale americane, Bill Nelson.

Eclipsele totale au loc atunci când Luna se află exact între Pământ şi Soare, blocând temporar lumina astrului. Soarele este de aproximativ 400 de ori mai mare decât Luna, dar şi de 400 de ori mai departe, astfel că cele două corpuri cereşti par a avea dimensiuni similare.

Evenimentul ar trebui să fie vizibil pentru prima dată pe coasta de vest a Mexicului, începând cu ora 18:07 GMT (21.07, ora României). Traiectoria va traversa apoi 15 state americane - din Texas până în Maine - înainte de a se încheia în estul Canadei.

În jurul unei benzi de 185 de kilometri lăţime a eclipsei totale, locuitorii vor putea vedea o eclipsă parţială.

De săptămâni întregi, autorităţile americane au insistat asupra instrucţiunilor de siguranţă, în special asupra necesităţii de a purta ochelari speciali atunci când oamenii privesc Soarele, în caz contrar riscând să fie afectaţi grav ochii.

Numeroase evenimente sunt prevăzute în Statele Unite.

NASA va difuza timp de trei ore o transmisiune video în direct din mai multe locaţii, cu imagini de la telescop şi comentarii ale experţilor.

Printre locurile emblematice în care va fi vizibilă eclipsa se numără Cascada Niagara, unde spectacolul promite să fie grandios. În partea canadiană, regiunea a declarat chiar "stare de urgenţă" pentru a face faţă afluxului de vizitatori.

Entuziasmul din jurul evenimentului este atât de mare, încât mai multe canale importante de ştiri care emit 24 de ore din 24, precum CNN, au avut numărători inverse tot weekendul.

Turiști din toată lumea vin să vadă eclipsa

Multe regiuni urmează să profite de afluxul de turişti. „Avem oameni care vin din toate cele 50 de state, chiar şi din Alaska şi Hawaii. Sunt turişti din Olanda, Finlanda, Germania, Israel şi Noua Zeelandă”, spune Jennyth Peterson, responsabilă cu evenimentele dintr-o zonă situată la nord de San Antonio, Texas.

În Burlington, în statul american Vermont, de exemplu, populaţia s-ar putea dubla pentru această zi, potrivit oficialilor locali.

Numeroase hoteluri au fost rezervate de luni de zile şi se aşteaptă ambuteiaje monstruoase, aşa cum s-a întâmplat şi în timpul ultimei eclipse totale din Statele Unite, în 2017 - când mai puţine oraşe au fost pe traiectoria corectă.

Multe şcoli vor fi închise sau vor permite elevilor să iasă mai devreme.

Eclipsa va putea fi admirată şi din aer: unele companii aeriene au programat zboruri de-a lungul traseului întunericului, iar biletele au fost luate cu asalt. Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională vor putea, de asemenea, să observe fenomenul, dar vor vedea umbra Lunii trecând pe suprafaţa Pământului.

Cu toate acestea, vremea ar putea strica petrecerea în unele regiuni. În Texas, de exemplu, se aşteaptă să fie înnorat.

Evenimentul este, de asemenea, unul de înalt interes ştiinţific. Trei mici rachete de sondare vor fi lansate de NASA înainte, în timpul şi imediat după eclipsă, din Virginia, în estul Statelor Unite. Scopul: să măsoare modificările provocate de întuneric în partea superioară a atmosferei terestre, ionosfera, prin care trec multe dintre semnalele din comunicaţii.

Coroana solară, stratul exterior al atmosferei Soarelui, devine deosebit de vizibilă în timpul unei eclipse. Aici au loc erupţiile solare, iar steaua galaxiei nostre este în prezent aproape de vârful de activitate (spre deosebire de 2017).

Eclipsa poate provoca, de asemenea, un comportament neobişnuit la animale, care sunt sensibile la schimbările de lumină şi temperatură. Cocoşii şi greierii pot începe să cânte, iar păsările ar putea să nu mai zboare. În trecut, au fost văzute chiar girafe care au plecat în galop.

Următoarea eclipsă totală în SUA va fi în 2044

Următoarea eclipsă totală vizibilă în Statele Unite (cu excepţia Alaskăi) va avea loc în 2044. Înainte de aceasta, o eclipsă totală va avea loc în Spania în 2026.

Eclipsa totală de Soare va fi vizibilă doar în America de Nord, dar va putea fi urmărită - virtual - oriunde în lume.

NASA, agenţia spaţială americană, oferă transmisiuni în direct ale eclipsei pe canalul său de YouTube şi pe contul său de Twitch. Transmisiunile se vor desfăşura de la ora 20.00 (ora României) până la ora 23.00, pentru a urmări întreaga traiectorie a eclipsei. În program sunt discuţii şi explicaţii cu invitaţi experţi în astronomie, precum şi o privire asupra eclipsei din interiorul telescopului.

Dacă vremea va fi bună, NASA ar putea, de asemenea, să împărtăşească imagini ale eclipsei din diferite unghiuri. De asemenea, oamenii pot pune întrebări - şi pot primi răspuns în direct - prin videochat (folosind hashtag-ul #askNASA).

MétéoMédia, canalul de televiziune din Quebec dedicat meteorologiei, va difuza, de asemenea, o emisiune specială la televiziune şi pe canalul său YouTube.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri