Live

Corespondență Digi24 de la Ankara. Erdogan spune că nu Rusia, ci Occidentul se implică pentru manipularea alegerilor

Data actualizării: Data publicării:
Președintele turc Recep Tayip Erdogan se adresează alegătorilor. Foto: Profimedia

Încă o zi până la alegerile prezidențiale din Turcia, cele mai importante din ultimele decenii, iar ultimele sondaje arată că liderul ultimilor 20 de ani, Recep Tayip Erdogan ar putea să piardă. Și încă din primul tur. Actualul președinte e creditat în prezent cu șansa a doua, cu 44% din opțiuni, dar reprezentantul opoziției ar fi votat de aproape 52% dintre alegători. În cele două decenii petrecute la putere, Erdogan și-a cultivat relațiile atât cu Occidentul, cât și cu Vladimir Putin, iar cele mai noi rapoarte ale serviciilor de informații occidentale arată că Rusia s-ar fi amestecat deja în campania electorală din Turcia. În discursul ținut vineri în fața alegătorilor, Erdogan îl condamnă pe oponentul său principal, Kilicdaroglu, pentru că a susținut că are dovezi privind implicarea Moscovei în viitoarele alegeri pentru a influența rezultatele scrutinului. „Occidentul, și nu Rusia, „manipulează alegerile din Turcia”, a spus acesta, relatează presa turcă. Urmăriți o corespondență de la Ankara, transmisă de Cristina Cileacu, jurnalist Digi24:

Cel mai recent sondaj referitor la alegerile prezidențiale din Turcia arată că liderul opoziţiei turce, Kemal Kilicdaroglu, ar câștiga alegerile încă din primul tur în fața președintelui Erdogan. Potrivit cercetării efectuate în perioada 10-11 mai pe un eșantion de 3.920 de persoane în 28 de provincii, candidatul la președinție al Alianței Națiunilor, Kemal Kılıçdaroğlu, ar câștiga alegerile în primul tur, în fața președintelui Recep Tayyip Erdogan. Distanța dintre cei doi ar fi de 7,5%. Conform rezultatelor sondajului, Kilicdaroglu ar obține 51,7% din voturi, în timp ce Erdogan ar obține doar 44,2%.

Cel de-al treilea candidat rămas în cursă, ar obține Sinan Ogan 2,8%, iar Muharrem Ince, candidatul care s-a retras joi din cursă, ar obține 1,3%.  În ceea ce privește alegerile parlamentare, partidul de guvernare AKP ocupă primul loc cu 34,5% din voturi, în timp ce CHP, partidul lui Kemal Kilicdaroglu, ar obține 28.4% din voturi.

În același timp, Kemal Kilicdaroglu susține că partidul său are dovezi concrete care arată că Rusia s-a implicat în campania electorală pentru a influența rezultatul scrutinului, relatează Reuters. El spune că Moscova se află în spatele apariției în online a mai multor clipuri deepfake „compromițătoare” care au zguduit politica turcă și au dus inclusiv la ieșirea din cursă a unui candidat. „Dacă nu am fi avut dovezi concrete, nu aș fi lansat informația”, a spus el. 

 

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Erdogan nu se mai întâlnește cu Biden pe 9 mai. Președintele turc și-a amânat vizita la Casa Albă

Vicepreședintele Turciei a venit în vizită oficială în România și s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu

Erdogan acuză Occidentul că închide ochii la suferinţele civililor din Fâşia Gaza

Erdogan s-a întâlnit cu șeful politic al Hamas, la Istanbul: „Palestinienii trebuie să se unească”

Partenerii noștri