Principalul rival al lui Erdogan spune că are dovezi concrete că Rusia a încercat să se implice în alegerile prezidențiale din Turcia

Data actualizării: Data publicării:
Keml Kilicdaroglu vorbește la microfon
Kemal Kilicdaroglu. Foto: Profimedia Images

Kemal Kilicdaroglu, principalul adversar al lui Recep Erdogan în alegerile prezidențiale din Turcia, de duminică, a declarat, vineri, că partidul său are dovezi concrete care arată că Rusia s-a implicat în campania electorală pentru a influența rezultatul scrutinului, relatează Reuters.

Kilicdaroglu spune că Rusia se află în spatele apariției în online a mai multor clipuri deepfake „compromițătoare” care au zguduit politica turcă și au dus inclusiv la ieșirea din cursă a unui candidat.

Adversarul lui Erdogan, poziționat bine în ultimele sondaje să câștige alegerile și să-l detroneze pe actualul președinte după ani de zile, a declarat într-un interviu că este inacceptabil ca Rusia să se implice în situația internă din Turcia.

Totuși, Kilicdaroglu a adăugat că în cazul în care va câștiga președinția, va păstra bunele relații ale guvernului de la Ankara cu cel de la Moscova.

„Dacă nu am fi avut dovezi concrete, nu aș fi lansat informația”, a spus Kilicdaroglu care a precizat și că nu a discutat cu reprezentanții ambasadei ruse cu privire la acuzații.

Joi, unul dintre candidații de opoziție, Muharrem Ince, a ieșit brusc din cursă din cauza apariției unor clipuri deepfake. El a spus că la adresa lui s-a declanșat „o campanie de linșaj online”.

Nu este prima oară când regimul criminal de la Kremlin este acuzat că încearcă să influențeze alegeri în alte țări. Rușii au fost acuzați în 2016 că au pus umărul la alegerea lui Donald Trump în  SUA.

„Ni se pare inacceptabil fapul că o altă țară se implică în procesul electoral al Turciei, în favoarea unui partid politic. Am vrut ca toată lumea să fie conștientă de asta, de aceea am luat decizia de a face public acest lucru pe Twitter”, a spus Kilicdaroglu.

Kremlinul a negat că s-ar fi implicat în alegerile din Turcia. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov a spus că „oamenii care i-au spus aceste lucruri lui Kilicdaroglu sunt mincinoși” și că Rusia „prețuiește legăturile sale cu Turcia enorm”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri